Ağız Kokusunu Ne Giderir

Mayıs 16, 2022

Ağız kokusu nedir?

Ağız kokusu, nefes kokusu ile karşılaştırıldığında daha normal karşılanmakta. Tüketilen besinlerin ve ağız bakımının tam olarak sağlanamadığı durumlarda görülmekte. Dilin pürüzlü ve yüzeyli kısmı; bakterileri tutmaya oldukça müsait olduğu için buraya yerleşen bakteriler, tüketilen proteinleri uçucu kükürt bileşenlerine ayırmakta. Bu yüzden de ağız kokusu meydana gelmekte.

 

Ağız kokusunun nedenleri nelerdir?

  • Uzun süre aç kalmak
  • Diyet programları uyguluyor olmak
  • Ağız kuruluğu
  • Sigara kullanmak,
  • Düzensiz ve sağlıksız beslenmek
  • Diş çürükleri veya diş eti rahatsızlıkları

Ağız Kokusuyla Nasıl Mücadele Edilir?

Evde uygulanabilecek belki de en önemli yöntem, dişlerin düzenli olarak fırçalanması, diş ipi ile temizlenmesi ve ayrıca dilin de temizlenmesi demektir. Dişlerin günde iki kez fırçalanması, günde en az bir kez diş ipi ile temizlenmesi ve dilin temizlenmesi ile ağzınızdaki gıda parçacıkları uzaklaşmış olur. Dişlerin fırçalanmasının ardından dilinizi temizlediğinizde, dilinizin arkasında bulunan bakteriler azalmaktadır.

Kötü kokuların oluşmasını önlemek amacıyla diş hekiminiz size özel diş macunu ve ya ağız bakım suyu yazabilir ya da önerebilir. Ağız bakım suyu, ağız ve diş sağlığını korumak ve ağız kokusunu önlemek için mükemmel bir seçim olur. ADA (Amerikan Diş Hekimleri Birliği), reçetesiz satılan ağız bakım sularının yalnızca geçici bir çözüm olduğunu, çünkü ağız bakım suyunun ağız kokusunun altında yatan nedeni iyileştirmediğini belirtmektedirler.

Ağız kokusu tedavisi

Ağız kokusu tedavisi için ilk önce bir diş hekimine başvurmanız gerekli. Diş hekimi hem ağızdan hem de burundan verilen nefesi koklayarak kokuyu bir ölçekte derecelendirir. Dilin arkası ağız kokularının en sık gözlenen kaynağı olduğundan, diş hekimi burayı bir alet yardımıyla sıyırıp kokusunu değerlendirir.

Diş hastalıklarının tedavisi: Hastada diş eti hastalığı tespit edildiği takdirde kişi, bir diş eti uzmanına (periodontist) sevk edilir. Diş eti hastalığı, diş etinin çekilmesine neden olmaktadır. Bu durum da oluşan bu boşluklara kötü koku oluşturan bakterilerin yerleşmesine zemin hazırlamış olurlar. Buradaki bakteriler sadece ve sadece bir diş hekimi tarafından temizlenebilir.

Diş hekimi, diş ve diş etlerini sağlıklı bulursa, kokunun kaynağının tedavisi için hastayı farklı bir uzmana gönderilebilir. Enfeksiyonların tedavisi için antibiyotik, reflünün tedavi ise diyet ve mide asidinin etkisini azaltmayı sağlayan ilaçlarla yapılmaktadır.

Ağız kokusu nasıl giderilir?

“Ağız Kokusunu Ne Giderir?” sorusunun cevabı küçük ve düzenli önlemler almalıdır. Ağız kokusunu azaltmak veya önlemek için evde yapabileceğiniz uygulamalar aşağıda sırayla verilmiştir:

  • Takma dişleri veya diş cihazlarını temizlemek: Köprü veya takma diş takıyorsanız, en az günde bir kez veya diş hekiminizin belirttiği sıklıkta ve şekilde temizliğini yapmanız gerekli. Diş hekiminiz size en iyi temizlik ürünlerini önerermektedir.
  • Diyeti düzenlemek: Ağız kokusuna neden olabilecek soğan ve sarımsak gibi yiyeceklerden kaçınmak ağız kokusunu azaltmaktadır. Aynı şekilde çok şekerli yiyecekler yemek de ağız kokusuyla bağlantısı bulunmaktadır.
  • Düzenli olarak yeni bir diş fırçası almak: Her üç ila dört ayda bir diş fırçanızı değiştirmeniz gereklidir.
  • Düzenli diş muayeneleri yaptırtmak: Diş hekiminize düzenli aralıklarla (genellikle yılda iki kez) dişlerinizi ya da takma dişlerinizi muayene ettirip temizlettirebilirsiniz

Nefes kokusu ile ağız kokusunun farkları nelerdir?

  • Nefes kokusunun görülme nedeni, genellikle farklı bir hastalıktan dolayı oluşur. Ağız kokusunun nedeni ise tüketilen gıdaların sağlıksız oluşu ve ağız hijyenin yeteri kadar sağlanamamasından dolayı kaynaklanır.
  • Nefes kokusuna yol açan durumlar bir başka hastalıktan kaynaklandığı için; yalnızca ağız ve diş sağlığına dikkat etmek yeterli olmaz. Asıl rahatsızlığın tedavi edilmesi ve saptanması çok önemlidir. Yani, nefes kokusu ağızdan değil, içten gelen bir kaynak olduğu bilinir. Ağız kokusu ise boğaz enfeksiyonlarının ve diş çürüklerinin tedavi edilmesi ile çözünülebilir.

Dentium Selçuklu

0332 251 66 66
selcuklu@dentium.com.tr

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2024 Tüm hakları saklıdır.