Diş Dolgusu Nedir?

Ağustos 29, 2022

Diş Dolgusu Nedir?

Diş dolgusu, kırılmış, çürümüş ya da çatlamış olan dişlerin çeşitli materyallerle restore edilmesi demektir. Madde kaybına uğramış dişlerin fonksiyonlarını yerine getirmesi amaçlanmaktadır. Çürük doku ilerlemeden uygulanan bu yöntem, dişi tamamen kaybetmenin önüne geçmektedir.

Diş Dolgusu Maddeleri Nelerdir?

Diş dolgularında kullanılmakta olan 2 tip dolgu maddesi bulunur. Bunlar da şu şekildedir;

  • Amalgam dolgu
  • Kompozit dolgu
Amalgam Dolgu Nedir?

Amalgam dolgular halk arasında gri dolgu olarak bilinen dolgu türüdür. Amalgam dolgular özel metal bir alaşımdan ibarettir. İçeriğinde ise, civa, gümüş, bakır gibi bazı çeşitli metaller bulunmaktadır.

Kompozit Dolgu Nedir?

Kompozit dolgu, halk arasında beyaz dolgu olarak bilinmektedir. Kompozit dolgular diş renginde yapılan ve özel bir alaşımdan oluşmuş olan dolgulardır. Bu dolgu maddesi çeşitli maddelerin karışı olan bir plastik çeşididir. Ancak bu plastik diş ile uyum sağlayan ve dayanaklı olan bir plastik türüdür.

 

Diş Dolgusu

Diş Dolgusu Neden ve Nasıl Yapılır?

Diş dolgusu, çürük, kırılmış olan dişlerin temizlenmesi için yapılmaktadır. Çünkü çürük olan dişlerde çürüğe neden olan bakteriler çoğalıp, pulpaya kadar inebilir aynı zamanda diğer dişlere de sıçrayabilir. Bu sebeple de çürük olan ölü diş noktaları dişin sağlam olan noktalarından arındırılması gerekir.

Diş Dolgusunda Amalgam Doldu mu Yaptırılmalı Kompozit Dolgu mu?

Bu sorunun cevabı hastaya bağlı bir durumdur. Çünkü dişinize uygun olanacak dolgu tipi doktor tarafından iletilecek olsa da tercih hastanın kendisine kalmış bir seçimdir. Her iki dolgu tipinin de kendisine özel avantaj ve dezavantajı bulunmaktadır. Doktorunuz size bu konular hakkında bilgi verecek ve sizin hayat tarzınıza, kullanış biçiminize, dişlerinizin sağlık durumuna göre size en uygun olacak dolgu tipini söyleyecektir.

Diş Dolguları Zaman İçinde Aşınır mı?

Diş dolguları, çiğneme eyleminin yerine getirilmesiyle birlikte uzun yıllar içinde bir derece aşınabilmekte. Bazende üst kısımdaki yüzey noktalar aşınarak dökülebiliyor. Bu gibi durumlarda ki tek çözüm doktora başvurmaktır. Yapılacak olan muayene sonrasında aşınan dolgular, tamamlanabilir veya dolgu maddesi yenilenir. Bu yenileme işlemi, dolgu maddesinin oyulup alınması ve aynı yere yeni dolgu maddesi yerleştirilmesi ile yapılmaktadır.

Diş Dolgusu

 

Dentium Selçuklu

0332 251 66 66
selcuklu@dentium.com.tr

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2024 Tüm hakları saklıdır.