Ağız Kanseri Nedir ?

Mart 23, 2023

Ağız Kanseri Nedir?

Ağız kanseri ağız, dil, yutak ve boğazı etkileyen bir kanser türüdür. Erken evrelerde belirgin bir belirti olmadığı için bazen fark edilmesi zor olabilir. Ağız kanserleri ayrıca herhangi bir soruna neden olmadan veya teşhis edilmeden önce yıllarca yavaş ve sessizce büyüyebilir. Bununla birlikte, ağız kanseri yeterince erken yakalandığında tedavi edilebilir olduğundan, belirtilerin ne olduğunu bilmek önemlidir, böylece herhangi bir gelişme olursa yardım alabilirsiniz.

Kimler risk altındadır?

Aşağıdaki durumlarda ağız kanserine yakalanma riskiniz daha yüksektir:

  • Sigara (sigara, puro, pipo) veya tütün çiğneme geçmişiniz varsa.
  • Düzenli olarak alkol alıyorsanız.
  • Kötü ağız hijyenine sahipseniz, yani dişlerinizi düzenli olarak ve sık sık fırçalamıyor veya diş ipi kullanmıyorsanız. Bu, gerektiğinde bir diş hekimine gitmemeyi ve diş hekiminiz tarafından önerildiğinde diş telleri veya diğer diş işleri için bir ortodontiste gitmemeyi içerir.
  • Aile geçmişinizde kolon (bağırsak), meme, pankreas ve yumurtalıklarla ilgili kanserler varsa; bunlar ağız kanserine yakalanma olasılığını da artırabilir – ancak yalnızca yakın aile ağacınızda (ebeveynler/kardeşler/çocuklar) varsa.
ağız kanseri, konya diş hastanesi
Ağız kanseri belirtileriniz varsa sitemiz üzerinden randevu alarak tedavi olabilirsiniz.

Ağız Kanseri Ağız kanseri nasıl teşhis edilir?

Ağız kanseri ağızda başlayan bir kanser türüdür. Bir diş hekimi veya doktor tarafından tespit edilebilir. Erken teşhis önemlidir çünkü bu kanser türü hızla yayılır, bu nedenle düzenli kontroller ve taramalar için diş hekiminizi düzenli olarak görmeniz önemlidir.

Belirtiler şunları içerir:

  • Dudağınızda, dilinizde veya yanağınızda iki hafta sonra geçmeyen bir yumru veya şişlik (herhangi bir kabuklanma veya kanama dahil)
  • Ağzınızın içinde üç hafta içinde iyileşmeyen yaralar

Ağız kanseri nasıl tedavi edilir?

Ağız kanseri tedavisi, sahip olduğunuz ağız kanserinin türüne ve evresine bağlıdır. Bazı kişilerin tüm üst çenelerini veya alt çenelerini (maksilla), dillerini (glossektomi) ve/veya gırtlaklarını (laringofarenjektomi) çıkarmak için ameliyat olmaları gerekebilir. Diğerleri, bu bölgelerde kalan kanser hücrelerini öldürmek için ameliyattan sonra radyasyon tedavisine ihtiyaç duyabilir.

Bazı kişiler de hastalığın yayılmasını kontrol altına almak veya tedavinin neden olduğu semptomları hafifletmek için kemoterapiye ihtiyaç duyar.

Herkes bu kanser türüne yakalanabilir.

  • Sigara ve alkol ağız kanseri için en büyük iki risk faktörüdür.
  • Sigara içen erkeklerin ağız kanserine yakalanma olasılığı kadınlara göre daha yüksektir, ancak her iki cinsiyet de bu hastalıktan etkilenebilir.
  • Yaş bir diğer önemli faktördür: yaşlı yetişkinlerin gençlere göre ağız kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir çünkü ağızları zaman içinde tütün ve diğer kaynaklardan gelen daha fazla kanserojene maruz kalmıştır.
  • Aile geçmişi de önemli bir rol oynar; bu tür bir kanser teşhisi konmuş bir ebeveyniniz veya kardeşiniz varsa, yaşamınızın ilerleyen dönemlerinde sizin de bu hastalığa yakalanma olasılığınız daha yüksektir – özellikle de 40 yaşın altında bir erkekseniz.

Kendinizi ağız kanserinden korumanın en iyi yolu diş hekiminize düzenli olarak muayene olmaktır. Ayrıca, ağzınızda birkaç gün sonra geçmeyen şişlik veya kanama gibi bir soruna işaret edebilecek herhangi bir değişikliğin farkında olmalısınız.

Dentium Selçuklu

0332 251 66 66
selcuklu@dentium.com.tr

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2024 Tüm hakları saklıdır.