Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Nedir?

Aynı zamanda diş eti çekilmesi veya diş eti hastalığı olarak da adlandırılan Periodontitis, dişlerin çevresindeki yumuşak dokuya zarar veren ve eğer tedavi edilmezse bireyin dişlerini destekleyen kemiği yok edebilen ciddi bir diş eti enfeksiyonudur. Diş eti çekilmesi (periodontitis) dişlerin gevşemesine veya diş kaybına neden olabilir.

Diş eti çekilmesi (periodontitis) yaygın olarak görülen, ancak büyük ölçüde önlenebilir bir durumdur. Genellikle ağız temizliği ve bakımının kötü yapılmasından kaynaklanır. Bireyin günde en az iki kez diş fırçalaması, günlük diş ipi kullanımı ve düzenli diş muayenesi yaptırması, hem diş eti çekilmesi (periodontitis) gelişmesi ihtimalini düşürür hem de başarılı tedavi şansını büyük ölçüde artırabilir.

Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Neden Olur?

Bir çok vakada diş eti çekilmesi (periodontitis) gelişimi, temelinde bakterilerden meydana gelen yapışkan bir film olan plak oluşumu ile başlar. Bu plak tedavi edilmeden bırakılırsa, sonunda periodontite nasıl ilerleyebilir. 

Yiyeceklerdeki nişastalar ve şekerler normalde bireyin ağzında bulunan bakterilerle etkileşime girdiğinde dişlerde plak oluşur. Dişleri günde iki kez fırçalamak ve günde bir kez diş ipi kullanmak plak oluşumunu giderebilir, ancak plak hızla yeniden oluşur.

Dişlerde kalan plak diş eti çizgisinin altında sertleşerek tartar, yani diş taşı haline gelebilir. Tartarın çıkarılması plaklara göre daha zordur ve bakteri ile doludur. Dişlerinizde ne kadar uzun süre plak ve tartar kalırsa, o kadar çok zarar verebilir. Diş taşını diş fırçalayarak ve diş ipi kullanarak temizlemek mümkün değildir. Çıkarmak için profesyonel bir diş temizliğine ihtiyaç duyulur.

Plak,  diş eti hastalığının en hafif şekli olan diş eti iltihabına neden olabilir. Diş eti iltihabı, diş eti dokusunun diş tabanı etrafındaki kısmının tahriş olması ve iltihaplanmasına verilen isimdir.  Diş eti iltihabı, profesyonel tedavi süreci sonunda ve evde iyi ağız bakımı ile tersine çevrilebilir.

Devam eden diş eti iltihabı ise periodontite neden olabilir. Bu durum diş etleriniz ve dişlerinin arasında plak, tartar ve bakteri ile dolan cepler oluşmasına neden olur. Zamanla bu cepler derinleşir ve daha fazla bakteri ile dolar. Bu derinleşen enfeksiyonlar tedavi edilmezlerse, bu hem doku hem de kemik kaybına neden olur ve sonuçta bir veya daha fazla dişin kaybedilmesine neden olabilir. Sürekli devam eden kronik iltihaplanma ise bireyin bağışıklık sistemini zorlayabilir.

Diş eti iltihabı, ağız kuruluğuna veya diş eti değişikliklerine neden olan ilaçlar, c vitamini eksikliği dahil yetersiz beslenme, diyabet, romatoid artrit ve Crohn hastalığı gibi belirli hastalıklar, gebelik veya menopozlailgili olanlar gibi hormonal değişiklikler, genetik, kötü ağız sağlığı alışkanlıkları, lösemi, HIV / AIDS ve kanser tedavisi gibi bağışıklığın azalmasına neden olan durumlar, obezite, sigara içmek veya tütün çiğnemek, ya da uyuşturucu kullanımı gibi faktörler diş eti çekilmesi (periodontitis) geliştirilmesi riskini artırabilir.

Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti çekilmesi (periodontitis) tedavisi bir diş hekimi veya diş sağlığı uzmanı tarafından yapılabilir. Tedavinin amacı, dişlerin etrafındaki cepleri iyice temizlemek ve çevresindeki kemiğe daha fazla zarar gelmesini önlemektir. Başarılı bir tedavi için aynı zamanda günlük bir iyi ağız bakımı rutini uygulanması, diş sağlığını etkileyebilecek sağlık koşullarının yönetilmesi ve tütün kullanımının durdurulması gereklidir. 

Eğer diş eti çekilmesi (periodontitis) gelişmiş değilse, cerrahi olmayan tedaviler ve daha az invazif prosedürler ile tedavi süreci tamamlanabilir. Bunun için tartar ve bakterilerin diş yüzeyinden kazınarak uzaklaştırılması, alet kullanımı, lazer veya ultrasonik cihazlar yardımı ile gerçekleştirilebilir.

Kök yüzeyinin pürüzsüzleştirilmesi daha fazla tartar ve bakteri oluşumunu engelleyebilir ve diş etinin iyileşmesini, ya da dişe yeniden yapışmasını geciktiren bakteriyel yan ürünleri ortadan kaldırabilir. Topikal veya oral antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonun kontrolüne yardımcı olabilir.

Topikal antibiyotikler, antibiyotikli ağız gargaralarını veya antibiyotik içeren jellerin dişleriniz ve diş etleriniz arasındaki boşluğa veya derinlemesine temizlikten sonra ceplere sokulmasını içerebilir. Bununla birlikte, enfeksiyona neden olan bakterileri tamamen ortadan kaldırmak için oral antibiyotik kullanımı gerekli olabilir.

Ancak bireyde İlerlemiş diş eti çekilmesi (periodontitis) görülüyorsa tedavi sürecinde diş cerrahisi gerçekleştirilmesi gerektirebilir. Buna göre flep ameliyatı, yani cep küçültme ameliyatı gerçekleştirilebilir. Diş hekimi, diş etine küçük kesiler yapar, böylece diş eti dokusunun bir bölümü geri kaldırılabilir, ve daha etkili temizleme ve kök düzeltme için kökleri açığa çıkarabilir.

Diş eti çekilmesi (periodontitis) sıklıkla kemik kaybına neden olduğu için, altta yatan kemiğin, diş eti dokusu yerine dikilmeden önce yeniden kontürlenmesi gerekebilir. İyileştikten sonra bu bölgeleri temizlemek ve sağlıklı diş eti dokusunu korumak daha kolaydır.

Birey diş eti dokusunu kaybettiğinde, diş eti çekilir. Hasar görmüş yumuşak dokuların bir kısmının güçlendirilmesi gerekebilir. Bunun için yumuşak doku greftleri uygulanabilir. Bu genellikle bireyin damağından az miktarda doku çıkararak veya başka bir donör kaynağından doku kullanarak etkilenen bölgeye aktarılması şeklinde gerçekleşir. Bu, daha fazla diş eti çekilmesini azaltmaya, açıkta kalan kökleri örtmeye ve dişlerinize daha hoş bir görünüm kazandırmaya yardımcı olabilir.

Kemik aşılama prosedürü diş eti çekilmesi (periodontitis) diş kökünü çevreleyen kemiği tahrip ettiğinde yapılır. Aşılamada kullanılan parçalar bireyin kendi kemiklerinin küçük parçalarından oluşabilir, sentetik kemiklerden meydana gelebilir, veya bağışlanmış olabilir. Kemik grefti, dişi yerinde tutarak diş kaybını önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda doğal kemiğin yeniden büyümesi için bir platform görevi de görür.

Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu tedavisi bakteriler tarafından tahrip edilen kemiğin yeniden büyümesine izin verir. Bir yaklaşımda, diş hekiminiz mevcut kemik ile dişinizin arasına biyouyumlu özel bir kumaş parçası yerleştirir. Bu malzeme istenmeyen yumuşak dokunun iyileşme alanına girmesini önleyerek bunun yerine kemiğin yeniden büyümesine zaman sağlar.

Başka bir teknik ise hastalıklı bir diş köküne özel bir jelin, yani doku uyarıcı proteinlerin uygulanmasını içerir. Bu jel diş minesinin geliştirilmesinde bulunan proteinlerin aynısını içerir ve sağlıklı kemik ile dokunun büyümesine fırsat verir.

Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Belirtileri Nelerdir?

Normal şartlar altında sağlıklı diş etleri sert ve soluk pembe renktedir ve dişlerin etrafına tam oturur. Diş eti çekilmesi (Periodontitis) durumunda ise aşağıda sıralanan belirti ve semptomlar gözlemlenir.

  • Şişmiş veya kabarık diş etleri
  • Parlak kırmızı, koyu kırmızı veya morumsu diş etleri
  • Ağız kokusu
  • Ağrılı çiğneme
  • Dişler arasında gelişen yeni boşluklar
  • Dişler ve diş etleriniz arasına boşluk
  • Aşağı çekilerek dişleri normalden daha uzun gösteren diş etleri
  • Diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken kan tükürmek
  • Dokunulduğunda hassas olan diş etleri
  • Fırçalamadan sonra pembe renkli diş fırçası
  • Gevşek dişler veya diş kaybı
  • Isırdığınızda dişlerinizin birbirine uyma biçiminde bir değişiklik
  • Kolayca kanayan diş etleri.

Bireyler düzenli olarak diş kontrolüne gitmelidir. Herhangi bir diş eti çekilmesi (periodontitis) belirtisi fark eden bireyler ise mümkün olan en kısa sürede diş hekiminden randevu almalıdır. Erken müdahale diş eti çekilmesi (periodontitis) kaynaklı hasarı tersine çevirme ihtimalini o kadar artırır.

Dentium Selçuklu Polikliniği

Randevu Alın

  • Randevunuzu Oluşturun
  • Randevu Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Randevunuzu hekim belirterek oluşturduğunuz zaman, seçtiğiniz hekiminizin müsaitlik durumuna göre randevu saati belirlenip size e-posta veya telefon numaranız ile dönüş sağlanacaktır. Doktor tercihiniz yok ise seçimi boş bırakıp, uygun uzman hekimlerimizin en erken boş randevu saatinde randevunuz oluşturulup size dönüş sağlancaktır.

Hastalarımızdan Yorumlar

Kevser B.

Ayşegül Totan Hatipoğlu

Ben ilk olarak yaklaşık 5 sene önce tanıştım Ayşegül Hanım’la , önce ön dişlerimi yaptırdım ,daha sonrasında da çürük için gittim, kanal tedavisi için gittim. Her sorunumu ilgiyle dinler ve en iyi yanı da randevu hızı süper, özel doktor arayanlar hiç düşünmeden gidebilirler. Her şey için teşekkürler Ayşegül Hanım Allah razı olsun.

Derya V.

Mücella Tezcan

Mücella Hanım’dan çok memnun kaldım. Yaptığı uyarılar, verdiği ön bilgilendirmeler, tavsiyeler, güler yüzlülüğü her şey çok güzeldi. Tedavimin son aşaması pandemi sürecine denk gelmesine rağmen o süreç bile harika yönetildi. Diş tellerim çıkalı 3 ay oluyor ve şu ana kadar her şey yolunda. Teşekkürler hocam emeğinize sağlık.

Zeliha T.

Muhammet Haluk Akbaba

14 aylık bebeğimizi çürük şüphesi ile Haluk Bey’e götürdük. Çok ilgili kendisi ve açıklayıcı yaklaşımından çok memnun kaldık. Bebeği için diş hekimi arayışında olan ebeveynlere kesinlikle tavsiye ederiz.

Büşra K.

Duygu Bozkurt

Her bakımdan mükemmel bir insan. Güler yüzlü, insana güven veren, hijyen açısından çok iyi ve iyi iş çıkaran, eli hafif bir hekim. Açıklamaları ve bilgilendirmeleri ile benim içimi rahatlattı. Tedavim tam bana açıklanan takvimde tamamlandı. Klinikte hijyen kurallarına uyulması da ayrı bir güzellik ve memnuniyet verici bir durumdu. Herkese tavsiye ederim ve sevgili doktorum sizede çok teşekkür ederim.

Hüseyin G.

Mehmet Zahit Koç

İlgisi alakası çok üst düzeyde, memnunum. Hem tedavi öncesi hem de tedavi sonrası ilgi ve alakası çok iyi. Herkese tavsiye ederim. Ben dolgu ve kanal tedavisi yaptırıyorum. Eşim implant yaptırıyor. Benim tedavim bitti, eşimin implantları takıldı. 3 aylık bekleme sürecindeyiz. Sürekli arayıp soruyor. 9 adet implant yapılıyor, çok memnunuz.

Cansu M.

Ahmet Can Üzümcüoğlu

Hastaların hiç kuşku duymadan tercih edebilecekleri diş hekimi, genç bir doktor. Ben çok sıkıntılar çektim. Ahmet Bey’in yaptığı dolgular, kanal tedavileri çok çok iyi ve kaliteli oldu. Uzun süreli kullanıyorum, sonuna kadar kuşkusuz tercih edilebilir. Tedavi sonrası bir şikayetin var mı diye kontrolünü sağlıyor. Takip açısından çok başarılı ve hijyenik bir hekim.

Dentium Selçuklu

0332 251 66 66
selcuklu@dentium.com.tr

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2024 Tüm hakları saklıdır.