Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Diş eti hastalıkları (periodontal hastalık), dişi değil dişi çevreleyen ve destekleyen dokuları etkileyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hiç çürüğü olmayan dişler bile bu hastalık nedeniyle kaybedilebilir. Periodontal hastalıklar bir veya birçok dişi etkileyebilen; çocuklarda, büyüme çagındaki bireylerde, erişkinlerde ve yaşlılarda görülebilen toplumdaki en yaygın kronik hastalıklardır. Genellikle ağrısız seyrettiği için belirtileri hasta tarafından zor farkedilir ve çoğu vakada hekime geç müracaat edilir.

Diş çevresi destek dokular; diş eti, diş kökü, çene kemiği ve dişin kökünü çene kemiğine bağlayan liflerdir ve bu yapı “periodonsiyum” adını alır. Enfeksiyonun sadece diş etini etkilediği durumlar “gingivitis” olarak isimlendirilir. Gingivitisin belirtileri; kırmızı, şiş, parlak, yumuşak kıvamlı ve kolay kanayan diş etidir. Kanama en önemli belirtidir.

Periodontal Hastalık Tipleri Nelerdir?

Periodontal hastalığın tipi periodontal tedavinin başarısını etkileyen önemli bir faktördür. Pek çok periodontal hastalık tipi vardır. En sık görülenler şunlardır:

Gingivitis

Periodontal hastalıkların en hafif seyreden şeklidir. En önemli nedeni mikrobiyal dental plaktır. Diş etinde ödem, kırmızı renk, parlaklık, fırçalama sırasında veya kendiliğinden kanama ve ağız kokusu ile farkedilir. Bu dönemde ağrı ya hiç yoktur, ya da çok azdır. Gingivitis tedavi ve doğru ağız bakımı ile tam olarak tedavi edilebilir. Ayrıca, diş etine batan cisimler de diş etinde abse ve akut ağrı meydana getirirler.

Kronik periodontitis

En sık görülen periodontitis tipidir. Erişkin yaştaki bireylerin çoğunda mevcuttur. Çok yavaş ilerler, belirtileri geç ve zor farkedilir veya normal zannedilerek önemsenmez. Bu nedenle bazen tedavide geç kalınmış olunabilir. Dişi çevreleyen destek dokuların enfeksiyonu ve yıkımıdır. Sırasıyla diş eti, diş etini dişe bağlayan ve diş kökünü diş kemiğine bağlayan lifler ve diş kemiği eriyerek cep meydana gelir. Diş eti altındaki kök yüzeyi üzerinde mikrobiyal dental plak ve diş taşları, aynı zamanda cep boşluğu içinde bakteriler ve yiyecek artıkları birikerek ve çoğalarak bu enfeksiyonun daha derin dokulara ilerlemesine ve dişin kemik desteğinin azalmasına neden olur. Belirtileri; koyu kırmızı, morumsu diş eti rengi, diş eti çekilmesi/büyümesi, dişlerde aralanma, uzama, dönme, sallanma, fonksiyon bozukluğu, dişler arasına ve cepler içine yiyecek artıklarının dolması, abse oluşumu, ağız kokusu, estetik bozukluk olarak sıralanabilir. Başlangıç ve orta düzeydeki kronik periodontitis cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilirken, ileri düzeydeki kronik periodontitis ilave cerrahi yöntemlerle tedavi edilir. Diyabet gibi bazi sistemik hastalıklar ve bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, stres ve sigara gibi faktörler kronik periodontitisin şiddetini ve tedaviye verdiği yanıtı etkiler.

Agresif periodontitis

Daha az sıklıkla ama daha şiddetli şekilde ve genç bireyleri etkileyen periodontitis tipidir. Bu durum kalıtsal da olabilir. Bireyler sistemik olarak sağlıklıdır. Yerel ve yaygın olmak üzere 2 tipi vardır. Yerel tipinde diş eti ile ilişkili klinik belirtiler az, ama cep derinliği ve kemik yıkımı ileri boyuttadır. Yaygın tipinde ise, hem klinik belirtiler de fark edilebilir düzeydedir hem de kemik kaybı daha çok sayıda dişi etkilemiştir. Tedavisi kronik periodontitise göre daha zor ve karmaşıktır.

Sistemik hastalıklarla birlikte görülen periodontitisle

Periodontitis; bazı kan hastalıkları, metabolik hastalıklar, genetik hastalıklar ve bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkların ağız içi belirtisi olarak da görülebilir. Tedavisi tip doktoruyla beraber yürütülür.

Nekroz oluşturan periodontal hastalıklar

Dişler arasını dolduran üçgen şeklindeki diş etinin tepesinden başlayarak diş etinin yok olmasına(nekroz) ve tedavi edilmediğinde ilerleyerek kemik erimesine yol açan periodontal hastalıklardır. Sigara içenlerde, psikolojik stres altında olanlarda, ağız hijyeni çok kötü olanlarda, AIDS hastalarında daha sıklıkla görülür. Hastalar şiddetli ağrıdan şikayet ederler.

Diş eti absesi ve periodontal absele

Diş etine batan yabancı maddeler diş etinde abse meydana getirir. İlgili bölgede kırmızı renk, şişlik ve hassasiyet vardır. İleri kemik erimesi olan ve tedavi edilmemiş vakalarda ise periodontal cep içindeki bakteri sayısının artması ile derin dokuları etkileyen periodontal abseler meydana gelir. Ağrı, şişlik, kırmızı – morumsu renk, kanama, cerahat akışı gibi belirtiler gösterir.

Dentium Selçuklu Polikliniği

Randevu Alın

  • Randevunuzu Oluşturun
  • Randevu Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Randevunuzu hekim belirterek oluşturduğunuz zaman, seçtiğiniz hekiminizin müsaitlik durumuna göre randevu saati belirlenip size e-posta veya telefon numaranız ile dönüş sağlanacaktır. Doktor tercihiniz yok ise seçimi boş bırakıp, uygun uzman hekimlerimizin en erken boş randevu saatinde randevunuz oluşturulup size dönüş sağlancaktır.

Hastalarımızdan Yorumlar

Kevser B.

Ayşegül Totan Hatipoğlu

Ben ilk olarak yaklaşık 5 sene önce tanıştım Ayşegül Hanım’la , önce ön dişlerimi yaptırdım ,daha sonrasında da çürük için gittim, kanal tedavisi için gittim. Her sorunumu ilgiyle dinler ve en iyi yanı da randevu hızı süper, özel doktor arayanlar hiç düşünmeden gidebilirler. Her şey için teşekkürler Ayşegül Hanım Allah razı olsun.

Derya V.

Mücella Tezcan

Mücella Hanım’dan çok memnun kaldım. Yaptığı uyarılar, verdiği ön bilgilendirmeler, tavsiyeler, güler yüzlülüğü her şey çok güzeldi. Tedavimin son aşaması pandemi sürecine denk gelmesine rağmen o süreç bile harika yönetildi. Diş tellerim çıkalı 3 ay oluyor ve şu ana kadar her şey yolunda. Teşekkürler hocam emeğinize sağlık.

Zeliha T.

Muhammet Haluk Akbaba

14 aylık bebeğimizi çürük şüphesi ile Haluk Bey’e götürdük. Çok ilgili kendisi ve açıklayıcı yaklaşımından çok memnun kaldık. Bebeği için diş hekimi arayışında olan ebeveynlere kesinlikle tavsiye ederiz.

Büşra K.

Duygu Bozkurt

Her bakımdan mükemmel bir insan. Güler yüzlü, insana güven veren, hijyen açısından çok iyi ve iyi iş çıkaran, eli hafif bir hekim. Açıklamaları ve bilgilendirmeleri ile benim içimi rahatlattı. Tedavim tam bana açıklanan takvimde tamamlandı. Klinikte hijyen kurallarına uyulması da ayrı bir güzellik ve memnuniyet verici bir durumdu. Herkese tavsiye ederim ve sevgili doktorum sizede çok teşekkür ederim.

Hüseyin G.

Mehmet Zahit Koç

İlgisi alakası çok üst düzeyde, memnunum. Hem tedavi öncesi hem de tedavi sonrası ilgi ve alakası çok iyi. Herkese tavsiye ederim. Ben dolgu ve kanal tedavisi yaptırıyorum. Eşim implant yaptırıyor. Benim tedavim bitti, eşimin implantları takıldı. 3 aylık bekleme sürecindeyiz. Sürekli arayıp soruyor. 9 adet implant yapılıyor, çok memnunuz.

Cansu M.

Ahmet Can Üzümcüoğlu

Hastaların hiç kuşku duymadan tercih edebilecekleri diş hekimi, genç bir doktor. Ben çok sıkıntılar çektim. Ahmet Bey’in yaptığı dolgular, kanal tedavileri çok çok iyi ve kaliteli oldu. Uzun süreli kullanıyorum, sonuna kadar kuşkusuz tercih edilebilir. Tedavi sonrası bir şikayetin var mı diye kontrolünü sağlıyor. Takip açısından çok başarılı ve hijyenik bir hekim.

Dentium Selçuklu

0332 251 66 66
selcuklu@dentium.com.tr

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2024 Tüm hakları saklıdır.