Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi enfekte olmuş veya çürümüş dişleri onararak kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi sırasında dişin sert dokusunun içindeki kök kanalı adı verilen doğal boşlukta bulunan yumuşak doku olan pulpa ile diş siniri çıkarılır, dişin içi temizlenir ardından açılan boşluk doldurulur. 

Dişte meydana gelen çürümeler zamanında tedavi edilmezse çürük derinlere doğru ilerler ve dişte bulunan sinirlerin iltihaplanmasına neden olur. Diş sinirlerinin iltihaplanması kişinin şiddetli diş ağrısı yaşamasına neden olur.

Dişten çıkarılan diş siniri diş sağlığı ve işlevi için hayati önem taşımaz, fakat kişinin şiddetli ağrı çekmesinin önüne geçer. Sadece sıcak ve soğuk algısı için kullanılan duyusal bir sinirdir. Eğer tedavi gerçekleştirilmezse dişi çevreleyen dokunun enfeksiyon kapmasıyla birlikte apseler oluşabilir.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Bir dişin siniri ya da pulpası, dişte meydana gelen derin çürükler, dişte bir çatlak veya kırılma ya da yüz travması nedeniyle tahrip olabilir, iltihap kapabilir ve enfekte olabilir.

Bir dişin sinir dokusu veya pulpası hasar görürse, bu doku parçalanır ve dişin çevresinde bulunan bakteriler kök kanalı içinde çoğalmaya başlar.

Bu bakteriler ve diğer çürümüş kalıntılar enfeksiyona veya diş apsesine neden olabilir. Apse, iltihap dolu bir keseciktir ve enfeksiyon dişin kök uçlarının sonuna kadar yayıldığında oluşur. Dişte meydana gelen apse kişinin şiddetli ağrı çekmesine neden olur.

Apse, kök kanalında bir enfeksiyona neden olmasının yanı sıra, yüze, boyuna veya başın diğer bölgelerine yayılabilen şişme, diş kökü çevresinde kemik kaybı ve diş ile yanakta drenaj sorunlarına da yol açabilir. 

Apseli dişin tedavisinin en kısa süre içinde yapılması kişinin yaşam kalitesine devam edebilmesi için oldukça önemlidir. Diş ağrısının özellikle geceleri daha fazla ortaya çıkmasıyla birlikte kişinin uyku kalitesi etkilenir ve gün içinde dikkat dağınıklığı gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir.

Bu gibi durumlarda ortaya çıkan en sık belirtiler ise dişlerde sıcak – soğuk duyarlılığı, şişme, ısırma – çiğneme gibi günlük rutinleri yaparken meydana gelen keskin ağrı, diş eti ağrısı, diş eti şişmesi veya diş etlerinde koyulaşma gibi durumlardır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi bir diş hekimi veya endodontist tarafından gerçekleştirilebilir. Bir endodontist, diş pulpası veya sinirinin hastalıkları ve yaralanmalarının nedenleri, teşhisi, önlenmesi ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimidir.

Dişin durumuna ve gerçekleştirilecek prosedürün genişliğine göre uygun bir diş hekimi seçilmelidir.

Kanal tedavisinde ilk adım, kök kanallarının şeklini görmek için bir röntgen filmi çekerek çevredeki kemiklerde herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığını belirlemektir.

Diş hekimi dişin yakınındaki alanı uyuşturmak için lokal anestezi kullanacaktır. Bazı vakalarda diş siniri öldüğü için anestezi gerekli olmayabilir, ancak bir çok diş hekimi hastanın rahatlaması ve prosedürün daha düzgün uygulanması için bölgeyi uyuşturur.

Tedavi sırasında o bölgeyi kuru ve tükürüksüz tutmak için dişin etrafına bir lastik tabakası yerleştirecektir.

Diş hekimi bunun ardından kök kanalına bir erişim deliği açacaktır. Bu delikten içerideki zararlı bakteriler, çürümüş sinir dokusu ile pulpa dişten çıkarılır. Temizleme işlemi kök kanal törpüleri kullanılarak gerçekleştirilir.

Çapları giderek artan törpüler sırasıyla bu delik içine yerleştirilerek kullanılır ve kök kanallarının çeperlerini kazıyıp fırçalayarak temizlemek için diş boyunca çalışılır.

Buradan çıkan mikro kalıntıları temizlemek için düzenli olarak su veya sodyum hipoklorit kullanılır. Dişin iç kısmı iyice temizlendikten sonra açılan delik kapatılır. 

Kanal Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanal tedavisi sonrasında yavaş yavaş dişlerde iyileşme gözlemlenirken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunlar;  

• Kanal tedavisi bitene kadar sert veya kabuklu yiyecekleri ısırmaktan kaçınma 

• Günlük diş temizliğine aksatmadan devam etmek. Dişlerin hassasiyeti de göz önünde bulundurularak dairesel hareketlerle ve nazik bir şekilde dişlerin günde en az 2 kere fırçalanmasını sağlamak. 

• Kanal tedavisi sonrası olası enfeksiyonların da önüne geçmek için günde en az 1 defa diş ipi kullanmak

• Tedavi sonrasında bir yapışkan ve şekerli gıdaların tüketiminin bir süreliğine azaltılması

• Tedavi bitiminde hekim tarafından önerilen ağrı kesici ilaçların veya spreylerin düzenli kullanılmasıdır. Eğer kullanılan ağrı kesici ilaçlar veya spreyler ağrıyı azaltmıyorsa en kısa süre içerisinde hekiminze başvurabilirsiniz.

Kanal tedavisi eskiden ağrılı bir tedavi yöntemi olarak bilinirdi, fakat günümüzde kişiye verilen anestezi etkili ilaçlarla ağrı riski ortadan kaldırılıyor. 

Sağlıklı dişlerin günlük bakımını aksatmadan yapmak,  dişlerini temiz tutmak, diş ipi kullanmak, şekerli gıdalardan uzak durmak, sigara ve alkol tüketimini azaltmak diş kayıpları ve kanal tedavisi gibi işlemlerin önüne geçilmesinde etkili rol oynamaktadır. Senede 2 kere diş hekiminin düzenli kontrolü, diş taşı temizliği ve rutin bakımların düzenli olarak yapılması ile istenmeyen diş kayıplarının önüne geçerek, sağlıklı dişlerin korunması sağlanabilir

Dentium Selçuklu Polikliniği

Randevu Alın

  • Randevunuzu Oluşturun
  • Randevu Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Randevunuzu hekim belirterek oluşturduğunuz zaman, seçtiğiniz hekiminizin müsaitlik durumuna göre randevu saati belirlenip size e-posta veya telefon numaranız ile dönüş sağlanacaktır. Doktor tercihiniz yok ise seçimi boş bırakıp, uygun uzman hekimlerimizin en erken boş randevu saatinde randevunuz oluşturulup size dönüş sağlancaktır.

Hastalarımızdan Yorumlar

Kevser B.

Ayşegül Totan Hatipoğlu

Ben ilk olarak yaklaşık 5 sene önce tanıştım Ayşegül Hanım’la , önce ön dişlerimi yaptırdım ,daha sonrasında da çürük için gittim, kanal tedavisi için gittim. Her sorunumu ilgiyle dinler ve en iyi yanı da randevu hızı süper, özel doktor arayanlar hiç düşünmeden gidebilirler. Her şey için teşekkürler Ayşegül Hanım Allah razı olsun.

Derya V.

Mücella Tezcan

Mücella Hanım’dan çok memnun kaldım. Yaptığı uyarılar, verdiği ön bilgilendirmeler, tavsiyeler, güler yüzlülüğü her şey çok güzeldi. Tedavimin son aşaması pandemi sürecine denk gelmesine rağmen o süreç bile harika yönetildi. Diş tellerim çıkalı 3 ay oluyor ve şu ana kadar her şey yolunda. Teşekkürler hocam emeğinize sağlık.

Zeliha T.

Muhammet Haluk Akbaba

14 aylık bebeğimizi çürük şüphesi ile Haluk Bey’e götürdük. Çok ilgili kendisi ve açıklayıcı yaklaşımından çok memnun kaldık. Bebeği için diş hekimi arayışında olan ebeveynlere kesinlikle tavsiye ederiz.

Büşra K.

Duygu Bozkurt

Her bakımdan mükemmel bir insan. Güler yüzlü, insana güven veren, hijyen açısından çok iyi ve iyi iş çıkaran, eli hafif bir hekim. Açıklamaları ve bilgilendirmeleri ile benim içimi rahatlattı. Tedavim tam bana açıklanan takvimde tamamlandı. Klinikte hijyen kurallarına uyulması da ayrı bir güzellik ve memnuniyet verici bir durumdu. Herkese tavsiye ederim ve sevgili doktorum sizede çok teşekkür ederim.

Hüseyin G.

Mehmet Zahit Koç

İlgisi alakası çok üst düzeyde, memnunum. Hem tedavi öncesi hem de tedavi sonrası ilgi ve alakası çok iyi. Herkese tavsiye ederim. Ben dolgu ve kanal tedavisi yaptırıyorum. Eşim implant yaptırıyor. Benim tedavim bitti, eşimin implantları takıldı. 3 aylık bekleme sürecindeyiz. Sürekli arayıp soruyor. 9 adet implant yapılıyor, çok memnunuz.

Cansu M.

Ahmet Can Üzümcüoğlu

Hastaların hiç kuşku duymadan tercih edebilecekleri diş hekimi, genç bir doktor. Ben çok sıkıntılar çektim. Ahmet Bey’in yaptığı dolgular, kanal tedavileri çok çok iyi ve kaliteli oldu. Uzun süreli kullanıyorum, sonuna kadar kuşkusuz tercih edilebilir. Tedavi sonrası bir şikayetin var mı diye kontrolünü sağlıyor. Takip açısından çok başarılı ve hijyenik bir hekim.

Dentium Selçuklu

0332 251 66 66
selcuklu@dentium.com.tr

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2024 Tüm hakları saklıdır.