Sık Sorulan
Sorular

Merak Ettiğiniz Soruları E-Posta Üzerinden Bize İletebilirsiniz

Dişlerimi fırçalarken diş etlerim çok kanıyor ne yapmalıyım?

Diş etlerinin kanaması normal bir durum değildir. Düzenli ya da doğru diş fırçalamama sonucu özellikle diş ve diş eti birleşim bölgesinde yemek artıkları birikmektedir. Bu bölgelere fırçanın değmemesi zamanla bu artıkların sertleşerek diş taşına dönüşmesine neden olmaktadır. Diş taşları, diş eti sağlının bozulmasına, diş eti hastalığına (ginigivitis) ve bu bölgelerde kanamaya neden olmaktadır. Diş etleri kanadığı için bu bölgelerin fırçalanmaması olayın daha da ilerlemesine neden olmaktadır. Bu durumda yapılması gereken diş hekimine muayene olup diş taşları temizlendikten sonra doğru fırçalamanın düzenli olarak yapılmasıdır.

Şarjlı diş fırçaları faydalı mıdır?
Diş eti hastalıkları, insan sağlığında ne gibi değişikliklere neden olur?

Dişeti hastalıkları vücudumuzda bir çok sağlık sorununun ve sistemik hastalığın habercisi veya komplikasyonu olarak ortaya çıkabilir.Öncelikle diyabet, endokrin sistem bozuklukları, anemi, lösemi gibi bazı kan hastalıklarında dişetlerinde ve dişeti sağlığında bozukluklar ve kanamalar ortaya çıkarken, dişeti hastalıkları ve iltihaplanmalarıda yakından ilişkili olduğu diyabetin metabolik kontrolünün sağlanmasına engel olarak diyabeti kötü yönde etkiler, erken doğuma ve düşük kilolu bebek doğumuna neden olabilir, bakteriyel kalp kapak hastalıkları açısından enfeksiyon odağı oluşturabilir.

Ağız kokusu neden olur? Nasıl kurtulabilirim?

Yapılan araştırmalar kötü ağız kokusunun, büyük oranda (%85) ağız içindeki bir problemden kaynaklandığını göstermiştir. Bunun da büyük bir kısmını diş ve diş eti problemleri oluşturur. Plaklar ve diş taşları kötü ağız kokusuna neden olabilen durumlar arasında sayılır. Bunun yanında, bazı insanlarda nedeni bilinmeyen bir şekilde dilin üzeri bir tabakayla kaplanmaktadır. Bu tabakada bulunan ve özellikle sülfür bileşikleri oluşturan bakterilerin de ağız kokusu yaptığı düşünülür. Bu sorunun giderilmesi için dilin mekanik olarak temizlenmesi gerekir.

Kanal Tedavisi Nedir , Yapımı Ne Kadar Sürer?
  • Diş çürüğünün pulpa adını verdiğimiz dişin sinir ve kan damarlarının bulunduğu kısma kadar ilerlediği durumlarda pulpa dokusunun çıkarılarak sinirlerin bulunduğu kanalların vücut ile uyumlu dolgu materyalleri ile doldurulması işlemidir. Tedavi tek seansta bitirilebildiği gibi genellikle 2-3 seans sürmektedir.
Dentium Meram Polikliniği
Diş fırçamı nasıl seçmeliyim?

Fırçalar arasından seçim yaparken, diş hekiminize danışmanız size en doğru fırçayı seçmenizde yardımcı olacaktır. Bazı kişiler dişlerini farkında olmadan veya olarak çok bastırarak fırçalarlar. Bu gibi durumlarda dişeti çekilmeleri görülür ve diş eti çekilmesi olan kişilerin sert kıllı diş fırçası kullanması yanlış olur. Çünkü sert kıllı fırçalar dişetlerini daha çok travmaya uğratır, ayrıca dişlerde de aşınmalar yapabilir, yumuşak kıllı fırça kullanmaları daha doğru olur.

Bazı kişilerin de ağız yapıları küçüktür ve büyük başlıklı fırça kullanmaları halinde ağzın arka bölgelerine ulaşmaları zor olur. Bu durumda ağız hijyeni tam sağlanamaz. Ağız yapısı küçük olan kişilerin özellikle orta veya küçük başlıklı diş fırçası seçmeleri gerekir. Döner başlıklı fırçalar da tercih edilebilir. Döner başlıklı fırçaların başlıkları küçük olduğu için manuel olanlara göre, arka bölgedeki dişlere ulaşması daha kolay olur. Ayrıca dişlerin arka kısımlarını yani dil yüzeyine bakan kısımlarını temizlemek daha kolay olur. Çünkü çoğu zaman dişlerimizin iç kısımlarında oluşan lekelerden şikayet etmişizdir. Sigara, çay, kahve kullanımı bu lekelenmeleri arttırır, fakat düzenli fırçalamada bu lekeleri en aza indirmek mümkündür.

Sonuç olarak benim sizlere önerim, diş fırçasının kıllarının dümdüz (eski tip) ve orta sertlikte olması, başlığının da orta boy büyüklükte olmasıdır. Bu arada diş fırçanızı belirli aralıklarla (ortalama 3-4 ay) değiştirmeniz gerekmektedir. Gereğinden uzun kullanılan fırçanın kılları yana doğru eğilir hem dişetlerine batar hem de mekanik temizliği yeni bir fırçaya göre %30 oranında azalır. Buna ek olarak belirli hastalıklar sonrasında, fırçanızda yeniden enfeksiyona yol açabilecek mikroplar bulunduğundan bu dönemlerde fırçanızı değiştirmekte fayda vardır.

Diş macunumu nasıl seçmeliyim?

Fırçalarda olduğu gibi diş macununda da birçok çeşit mevcuttur. Bunlar da kendi içinde değişik özelliklere ayrılır. Örneğin diş ve dişeti koruyucu, çürük önleyici, beyazlatıcı gibi çeşitleri mevcuttur.

Daha çok ne sorunumuz var ise bu soruna yönelik olan macunu kullanmalıyız. Örneğin diş çürüğü açısından yüksek risk altındaysak, fluorid gibi yüzeyel koruyucu etkisi yüksek diş macunu; hassasiyet problemi var ise hassasiyet giderici diş macunu, periodontal sorunumuz var ise medikal içeriği yüksek, renklenme problemi var ise beyazlatıcı özelliği olan diş macunlarını kullanabiliriz.

Görüldüğü gibi çok çeşitli etkinliğe sahip diş macunları ve diş fırçaları olduğu ileri sürülüyor ise de, sonuçta seçtiğiniz hiçbir diş macunu ve diş fırçası, diş hekiminizin yapması gereken tedavinin yerine geçmeyecektir. Ağız ve diş sağlığınızda herhangi bir problem yaşıyorsanız, lütfen diş hekiminize danışınız.

Diş beyazlatma zararlı mı?

Dişler yıllar içerisinde yiyecekler, içecekler (kahve, şarap ve çay) ve sigara tüketimi nedeniyle beyazlıklarını kaybedebilirler. Diş taşı temizliği ve parlatma işlemi ile yüzey lekeleri giderilebilse de diş renginde bir açılma sağlanamamaktadır. Diş renginin açılması beyazlatma işlemi ile yapılabilmektedir. İki tip tedavi yöntemi vardır. Bunlardan ilki diş hekiminizin muayenehanesinde daha hızlı sonuç alınan yöntemdir (Office bleaching), diğeri ise evinizde kendinizin uygulayacağı yöntemdir (Home bleaching). Beyazlatma işlemi doğru hasta (ağız hijyeni iyi olan sağlıklı diş ve diş etlerine sahip) endikasyonu ile oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Kliniklerde hekim tarafından uygulanan beyazlatma işlemi daha kontrollü ve diş etleri açısından daha güvenli olduğu için daha çok tercih edilmektedir.

Diş taşı temizliği dişlere zarar verir mi?

Diş taşlarının temizlenmemesi diş eti sağlığını bozmaktadır. Bu nedenle oluşmuş olan diş taşlarının mutlaka temizlenmesi ve diş etlerinin tekrar sağlıklı hale getirilmesi sağlanmalıdır. Doğru yapıldığında diş taşı temizliğinin herhangi bir zararı yoktur. Ultrasonik temizleyicilerle titreşim yaparak diş taşları uzaklaştırılmaktadır. Sonrasında mekanik fırça ile parlatma yapılarak yüzey lekeleri temizlenmektedir. Altı ayda bir mutlaka düzenli kontrol edilmeli oluşmuş diş taşları varsa uzaklaştırılmalı ve lekeler temizlenmelidir.

bt_bb_section_top_section_coverage_image
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Gülümsemenizle Gurur Duyun

Sağlıklı bir ağız yapısı ve güzel bir gülümsemeye sahip olmanızı istiyoruz. Uzman diş hekimi kadromuzla ve kullandığımız teknolojiler ile kolaylıkla sorunu tespit ediyor ve buna en uygun tedavi fırsatını sizlere sunuyoruz.

Periodontoloji

Periodontal hastalıklar diş eti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır.

Pedodonti

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), 0-12 yaş arası çocukların, dişlerinin sağlıklı olarak korunması ve tedavi edilmesiyle ilgilenen diş hekimliği dalıdır.

Ortodonti

Ortodonti; çene, diş ve yüz bozukluklarının teşhis, tedavi ve önlenmesi ile ilgilenen bilim dalıdır.

Estetik Diş Hekimliği

Estetik diş hekimliği, kişilerin sağlıklı ve estetik gülüşe kavuşmaları sağlayan işlemlerin tümüdür.

Dentium Selçuklu

0332 251 66 66
selcuklu@dentium.com.tr

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2024 Tüm hakları saklıdır.