Diş Teli

Diş teli tedavisi; diş ve çene eklemlerinde ki düzensizlikler de, diş çapraşıklıklarının giderilmesinde, gülüş tasarımında ve diğer gerekli olan diş tedavilerinin uygulanabilmesi için diş çene anatomisi  düzenlenmesinde uygulanmış olan tedavi yönteminden birisidir. Bu tedavi yönteminde dişlerin üzerine yerleştirilen raket adlı kulplara geçirilmiş olan metal bazlı diş tellerinin yardımıyla belirli oranda sürekli güç uygulanarak, dişlerde düzeltme işlemi yapılmaktadır.Diş teli tedavisi uzun süreli, dişlere  uygulanan kuvvetin belirli aralıklarla yeniden ayarlanmasını gerektiren bir tedavi yönteminden birisidir.

Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Dişlerdeki istenilen şekillerin oluşması için sürekli ve hafif basınç uygulanması gerekir. Dişlere yapışan ve üzerinde tellerin geçmesi için delikler bulunan aparatlara raket adı verilmekte. Bu raketler sürekli olarak dişlere yapışık durduklarından 24 saat tedaviye katkı sağlanmakta. Braketlere tutturulan tel normal durumuna geri dönmek için dişlere belirli oranda güç uygular bu güç sayesinde dişler zamanla istenilen konuma gelir.

Ortodonti tedavinin amacı dişlerinizi kemik içersinde hareket ettirmeye çalışmaktır ancak bu hareket bir kaç gün içerisinde olmamakta. Dişlerin kemik içersinde ki hareketleri ayda 1-2 mm kadar. Diş teli tedavisinin bazı aşamalarında hastalardan elastik ajanlar kullanılması istenmekte. Bu lastikler doktora gitmeden kişilerin kendi kendine değiştirebileceği lastiklerdir. Dişlerin istenilen noktaya yönlendirilmesinde yardımcı olmaktadırlar.

Diş Teli Tedavisi Ne Zaman Yapılır? 

Uluslararası Ortodonti Birliği’nin tavsiyesine göre 7 yaş grubu bütün çocukların ortodontik kontrollerden geçmelerini önerilmektedir. Bu kontrol sayesinde dişler de ki gelişim sorunlarını erken yaşta belirleyip ve yer tutucu gibi önleyici girişim gerektiren durumlar kolaylıkla teşhis edilebilmekte.

Erken yaşta fark edilebilen sorunları, tedavi ederek ilerde oluşabilecek büyük sorunları engellenebilir. Genel olarak tedavilere 10-12 yaş öncesi başlanılmaması gerek. İlk randevunuzda tedavi olmasa bile yapılan muayeneler ve çekilen röntgenler büyümenin ve gelişiminin izlenebilmesi açısından, bir sonraki randevu ve hastalığınızın izlenebilmesi, takibi için çok önemlidir.

Diş Teli Tedavisi Ne İşe Yarar ?

Dişlerin bozuklukları ve çarpışık olmaları genellikle çene yapısında olan daralmalar ve anatomik bozukluklardan kaynaklıdır. Çene yapıları dar ve kısa olan kişilerde, dişler gelişmek için yeterli alana sahip olamazlar bu yüzden çarpışır bir şekilde gelişimlerini sağlamaktadırlar.

Çenedeki darlık ve kısalık sorununu tel tedavisi ile çözülebilir. Bu tedavi ile ağız içersinde dişlerin rahat gelişimi için uygun alan yaratılır ve dişin doğru pozisyona gelmesi sağlanmaktadır.

Diş Telini Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Tel tedavisi sonrası, gıda alımı raket çevresinde gıda artıkları birikebildiğinden, ağız hijyenine ekstra olarak dikkat edilmesi gerekmektedir. Her yemek sonrası dişlerinizi fırçalamanız tavsiye edilmektedir. Florürlü ağız bakım sularının kullanılması sizin için faydalıdır. Özel tasarım diş fırçalarını veya yumuşak sertlikte olan diş fırçalarının kullanılması, ağız hijyeni açısından çok önemlidir.

Diş telini kullanırken, hastaların diş teline zarar verebilecekleri ve plak oluşturmaya ortam hazırlayacak gıdalardan uzak durmaları gerekmektedir. Bu kapsamda buz, kuruyemiş, patlamış mısır, sert şeker ve çikolatalar, sakız, elma, havuç gibi sert yüzeye sahip gıdaların ve kraker tarzı tüketildiği zaman ağız içersinde parçacık bırakabilen gıdalardan diş teli tedavisi boyunca uzak durmaları veya tüketimlerini sınırlandırmaları tedavinin sağlıklı, başarılı olması açısından çokönemlidir.

Diş Teli Tedavisi Süresi Ne Kadardır ?

Tel tedavisinin süresi diş ve çene yapısına ,hastanın genel sağlık durumlarına, dişlerin veya çene yapılarında ki bozuklukların şiddetine, dişlerin tedaviye yanıtlarını, hastanın tedaviye yanıtın ve tedavi tipine göre değişkenlik gösterebilir. Tel tedavisinin ortalama uygulama süreleri 1-3 yıl olsa bile hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Tedavi süresi sona erdikten sonra bazı hastaların an az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatlarını kullanması gerekmektedir. Ortodontist, tedavi süresi boyunca her ay hastayı düzenli takip ederek tedavi takibini sağlar ve olumsuz gördüğü durumlarda diş telinde düzenlemeler yapılmaktadır.

Diş Teli takılması ağrılı bir süreç mi?

Tel tedavisi aşamalarını ilk baştan alırsak sabit braketler üzerinden örnek verirsek braketleri dişlere yapışan kutucuklar olarak düşünülür. Bu yapıştırma işlemi sırasında herhangi bir anestezi vb. hasta konforunu etkileyen eleman kullanılmaz, normal dolgu işlemlerinden farklı olan ise dişlerde bir aşındırma da yapılmamaktadır. Dolgu işlemine benzer malzemeler kullanılmaktadır. Sonrasında braketlerin içinden geçecek olan tel küçük elastikler yardımıyla braketlerin üzerine yerleştirilir ve tedavi başlamaktadır.

Dentium Selçuklu

0332 251 66 66
selcuklu@dentium.com.tr

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2024 Tüm hakları saklıdır.