Şeffaf plak tedavisi (Telsiz ortodonti) nedir?
Telsiz ortodonti (şeffaf plak tedavisi) tedavisi, klasik metal veya porselen teller kullanılmadan, 3 boyutlu yazıcılarla kişiye özel hazırlanan şeffaf plaklar kullanılarak yapılan ortodontik tedavidir.
Invisalign (şeffaf plaklar) dişleri nasıl düzeltir?
Invisalign (şeffaf plak) uygulamasında dişler, sabit tedavide olduğu gibi yer değiştirerek zaman içerisinde düzelirler. Dişlerinizden alınan kayıtlar sisteme 3 boyutlu olarak yüklenir. Tedavi sonunda ulaşılmak istenen kapanış ve diş görünümü için bilgisayardaki algoritma, hangi dişlerin ne kadar sürede ne şekilde hareket etmesi gerektiği ile ilgili bir öngörü yapar. Buna ‘ClinCheck’ denir.
ClinCheck ile, dişlerin tedavi boyunca yapacağı hareketler ve bunları kaç plakla yapabileceği görülür. Bu aşamada sistem, eğer gerekliyse tedavi planında değişiklik yapabilmeye de olanak tanır. Plan onaylandığında plaklar 3D dijital printer kullanılarak basılıp hekime yollanır.
Şeffaf plak tedavisi (Telsiz ortodonti / Invisalign) hangi hastalıklarda uygulanır?
Şeffaf plakların uygulandığı ortodontik bozukluklar çok çeşitli olmaktadır. Dişlerdeki çapraşıklık, aralıklı dişler, yanlış kapanışın tedavisinde çene genişletilmesi gibi birçok ortodontik bozukluklarda kullanılır.
Şeffaf plak tedavisi hangi problemleri çözer?
Invisalign (şeffaf plaklar) tedavileri seneler içinde basit tedavilerden daha kompleks tedavileri tedavi edecek hale gelmesiyle beraber
- Açık kapanış
- Derin kapanış
- Çapraşıklık
- Dişler arası aralıklar
- Artmış overjet
- Sınıf 2 kapanışlar
- Orta ve hafif şiddette sınıf 3 kapanış tedavilerinde çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
Şeffaf Plak Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Diş diziliminde bozukluk olan kişilerde ve dişlerinin arasında boşluk olan hastalarda şeffaf plak uygulaması yapılabilir. Her yaş gurubu hastanın rahatlıkla tercih edebileceği bir yöntemdir. Son zamanların da en fazla tercih edilen tedavi yöntemi olduğundan dolayı özellikle çocuklarda tercih edilir. Metal tellerin yanı sıra acı ve ağrı hissi vermediğinden dolayı kullanması da daha kolaydır. Çocuk ve gençlerde diş çarpıklığının en hızlı sürede tedavi edilebildiği yöntemdir. Sizler de şeffaf plaklar ile ağız sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları
Günümüzde özellikle çocuk ve gençlerde uygulanan şeffaf plak tedavisi, kişiye özel olarak üretilir. Metal tellere oranla avantajı daha çoktur. Hem kısa süre içinde tedavi ederken hem de acı ve ağrı hissi vermez. Metal teller sıkıldığından dolayı dişlerde acı meydana gelebilir. Fakat şeffaf plak takılıp çıkartılabilir bir yapıya sahip olduğundan dolayı herhangi bir rahatsızlık vermez. Görünmez bir yapısı vardır. Bu nedenle rahatlıkla gülebilir ve konuşabilirsiniz. Diş fırçalarken, yemek yerken çıkartabilirsiniz.
Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yamuk ve çarpık dişlerin tedavisinde kullanılabilen şeffaf plakların uygulaması da oldukça kolaydır. İlk olarak hastanın ağız içi ölçülerinin en iyi oranda alınması gerekir. Hastanın ağzından alınan ölçüler dijital ortama aktarılarak analiz yapılır. Ağız içinde herhangi bir rahatsızlık vermeyeceğinden dolayı hasta günlük yaşantısına devam edebilir. Dişlerin üzerine takılan şeffaf plak dişlerin istenilen orana gelene kadar kullanılması gerekir. Tedavi süreci boyunca plaklar 2 haftada yenisi takılarak değiştirilir. Böylelikle kısa sürede istenilen diş görünümüne sahip olunur.
Şeffaf plak tedavilerinde istenen sonuca ne kadar zamanda ulaşılabiliyor?
Tedavi süresi, vakadan vakaya değişmekle birlikte, tedavinin ortalama süresi ile ilgili hastalarımıza tedavi başında planlama sırasında bilgi verebiliyoruz. Literatürde tedavi süresi bakımından şeffaf plaklar ve sabit diş telleri karşılaştırıldığında herhangi bir farklılık olmadığı bildirilmiş. Plak materyali ve tedavi yazılım programındaki yenilikler, şeffaf plak tedavilerinde her geçen gün yepyeni gelişmelerin karşımıza çıkmasını mümkün kılıyor. Hekimlerin bu yenilikleri yakından takip etmeleri gerekiyor.
Şeffaf plaklar en zorlu çapraşık vakaları bile tedavi edebiliyor mu?
Şeffaf plaklarla basit vakaların yanı sıra, çekimli tedaviler ve ortognatik cerrahi gibi ortodontide zorlu vakalar olarak gösterilen birçok vaka tedavi edilebiliyor. Sabit diş tellerinde de olduğu gibi ek mekanikler ile sağlayabildiğimiz kuvvet destekleri sayesinde, daha öncesinde zorlu olarak tabir ettiğimiz vakaları günümüzde tedavi edebiliyoruz.
Şeffaf plaklar yeme ve içmeye engel midir? Yemek yerken çıkarılması gerekir mi?
Klasik tel tedavisinde bir takım yiyecek ve içecekler tedavi boyunca yasaklanır veya azaltılır. Aksi halde tellere veya braketlere zarar verebilirler. Şeffaf plak tedavilerinde dişler üzerinde sabit metal parçalar olmadığından yeme içme konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Şeffaf plak tedavisinde ağrım olacak mı?
Dişlerin hareket edebilmesi için bir kuvvet uygulanması gerekmektedir. Şeffaf plakları ilk defa taktığınızda bir baskı hissedeceksiniz. Dişleriniz bu baskıya kısa bir süre sonra adapte olacaktır.
Şeffaf plak tedavisi kontrollerim ne sıklıkta olacak?
Kontrolleriniz ayda bir olacaktır. Her kontrolde size 2 adet yeni şeffaf plak teslim edilecektir. Şeffaf plaklar 15 günde bir değiştirilir. Örneğin tedaviniz için 20 plak üretilmiş ise tedaviniz 10 aylık bir süreye denk gelecektir.
Şeffaf plakları ne kadar süre ile takmam lazım?
Şeffaf plakları günde ortalama 20 saat takmanız gerekir. Sadece yemek yerken çıkartmanız önerilmektedir. Onun dışında çok önemli bir toplantı gibi en fazla 1-2 saatlik bir süre zarfında da çıkarabilirsiniz.
Şeffaf plak tedavisi konuşmamı etkiler mi?
1-2 günlük alışma dönemini geçirdikten sonra bir sıkıntı yaşamazsınız. Eğer bir toplantıda çok uzun süre konuşmanız gerekecekse 1-2 saatliğine invisalign plaklarını çıkartabilirsiniz.
Şeffaf plaklarımın bakımını nasıl yapacağım?
Her sabah ve akşam invisalign plaklarınızı ılık suyun altında diş fırçası ile temizleyebilirsiniz.
Diş Şeffaf Plak Fiyatları 2022
Tedavi fiyatları için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz. Başvurduğunuz diş hekimi sizlere şeffaf plak tedavisi hakkında detayları anlatıp fiyat konusunda da bilgilendirme yapacaktır.