Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi, çürümüş veya enfekte olan dişleri onararak çekmeden kurtarma yönteminden birisidir.Kanal tedavisi yapılırken dişin içerisinde bulunan kök kanalı adı verilen doğal boşluktaki yumuşak dokusu olan pulpa sayesinde diş siniri çıkarılır ardından ise dişin içi temizlenerek açılan boşluk doldurulur.
Dişte ortaya çıkan çürükler zamanında tedavi edilmez ise, yüzeyde ki çürük derinlere doğru inmeye başlar ve sinirlerin iltihaplanmasına neden olur bu iltihaplanma aynı zamanda ağrının şiddetini de arttırır.
Kanal tedavisi sırasında dişten çıkarılmış olan diş siniri diş sağlığı ve hayati önem taşımaz kanal tedavisi sayesinde ağrının önüne geçilmiş olur.Duyusal sinir sadece sıcak ve soğuk algısı için kullanılmakta. Eğer tedavi edilmez ise doku enfeksiyon kapar ve apseler oluşmaya başlar.
Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı
Tedavi sonrası ise hastaların yanlış beslenmeleri , ağız bakımını düzgün yapmamaları ,tedavi işleminin yanlış uygulanması gibi sebeplerden ötürü tedavi yapılan bölgede ağrılar meydana gelmekte. Ağrılar 1 haftalık süre içerisinde ara ara olabilir ancak bu durum normaldir.Zamanla bu ağrılar kaybolmaya başlar. Ağrıların süresi ve şiddeti artar ise diş röntgeni çekmek gerekilebilir.
Kanal Tedavisi Sonrası Yemek
Tedavi yaptırdıktan sonra dişinizde ağrı hissetmek istemiyorsanız bir kaç saat yemek yememeniz gerek.Çünkü kanal tedavisi sırasında dişlerinize uygulanan anestezi ile dişleriniz uyuşacaktır uyuşmanın etkisi ile çiğneme sırasında yumuşak dokulara zarar verebilir.
Tedavi sonrası yemek yiyecek olan hastaların çok sıcak veya çok soğuk besinleri tercih etmemelerini tavsiye ediyoruz.Tedavi sonrası yemekler kaygan , ılık ve yumuşak tercih edilmesi gerekir.Tedaviden sonra 1 haftalık süreçte ağrılar normalde olsa ağrının şiddetinin artmaması için yemekleri ters tarafta çiğneme yapılması gerekir.
Bölgede şişlik indikten sonra yemek yemelisiniz. Kanama vb. Aksi durumlarda kesinlikle yemek yememeniz gerek.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer , Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Dişte oluşan hasarlara bağlı olarak tek veya iki seansta gerçekleşir.Enfeksiyon çok yaygınsa tedavi süreci üç güne kadar çıkabilmekte.Kanal tedavisi diş hekimi veya endodontist tarafından yapılmakta.
Kanal tedavisinde ki ilk adım ise kök kanallarının şeklini görmek için röntgen çekerek çevre kemiklerde enfeksiyon belirtisini kontrol etmekle başlanır. Daha sonra dişin yanında bulunan bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi yapılmakta. Sinirler öldüğü için acı duyulmasa bile doktorlar hastayı rahatlatmak ve sakin hale getirmek için anestezi uygularlar.Tedavi sırasında bölgeyi kuru tutmak ve tükürükten uzak tutmak için dişin etrafına su geçirmez bir malzeme yerleştirilir.
Bir sonraki adımda, enfeksiyon olan bölgeye ulaşmak için diş içersine delik açılmaktadır.Bakteriler ile birlikte pulpa, çürümüş sinir dokusu ve bölgede bulunan enfeksiyon döküntüleri dişten uzaklaştırılır.Temizleme işlemi daha sağlıklı olsun diye ve kanalı daha etkin doldurabilmek için kanalın genişletilmesi gerekmektedir.