Biberon Çürüğü Nedir?

Ağustos 4, 2022

Biberon Çürüğü Nedir?

Çocukluk döneminde yaygın olarak görülen ve halk arasında biberon çürüğü olarak adlandırılan bu durum, yanlış beslenmeye bağlı olarak gelişen enfeksiyon hastalığıdır. Ciddi sorunlara neden olabilen biberon çürüğü, erken yaşta görülmesi nedeniyle tedavisi oldukça güçtür.

Biberon çürüğüne neden olan enfeksiyon bakteriler nedeniyle oluşmaktadır. Bu bakteriler doğum sonrasında anneden bebeğe geçebileceği gibi yanlış beslenme ve yetersiz ağız bakımı gibi faktörlere bağlı olarak biberon çürüklerinin görülmesi kaçınılmaz olmaktadır.Bazı bebeklerde dişlerin çıkmasıyla birlikte üzerlerinde çeşitli lekelenmeler gözlemlenir. Bu lekeler önceleri beyamzımsı renkte iken ilerleyen zamanlarda sarımsı hale dönüşür. Ancak çürüğün yayılması ve ilerlemesiyle birlikte lekeler kahverengiye döküşürek dişin kırılmasına neden olur.Biberon Çürüğü Nedir?

Bebeğinizin Biberon Çürüğü Yaşanmaması İçin Başlıca Yapılması Gerekenler

  • Ağzında biberonla uyumasına izin verilmemelidir.
  • Biberonla süt içtikten sonra mutlaka su içmesi sağlanmalıdır.
  • Sütüne bal, reçel, pekmez gibi yüksek şeker içerikli besinler ilave edilmemelidir.
  • İşaret parmağına sarılan ıslatılmış bir tülbent ile dişler temizlenmelidir.
  • Bir yaşından sonra gece beslenmesi bırakılmalıdır.
  • Bebek bir yaşından itibaren düzenli olarak diş hekimine muayeneye götürülmelidir.
  • Dişler üzerinde yapışıp kalan, karbonhidrat ağırlıklı beslenme yerine sebze ve meyve ağırlıklı, lifli besinler tercih edilmelidir.
  • 2-3 yaşına kadar yutma refleksi kontrol edilemediğinden fluoridsiz diş macunu ve küçük başlı, yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler anne ya da baba tarafından günde iki kez fırçalanmalıdır.

Biberon Çürükleri Nasıl Önlenir?

  • – Bebeğin ağzında biberonla uyumasına izin verilmemelidir.
  • – Biberonla süt içtikten sonra mutlaka su içmesi sağlanmalıdır.
  • – İşaret parmağına sarılan ıslatılmış bir tülbent ile dişler temizlenmelidir.
  • – Bir yaşından sonra gece beslenmesi bırakılmalıdır.
  • – Bebek bir yaşından itibaren düzenli olarak diş hekimine muayeneye götürülmelidir.
  • – Dişler üzerinde yapışıp kalan, karbonhidrat ağırlıklı beslenme yerine sebze ve meyve ağırlıklı, lifli besinler tercih edilmelidir.
  • – 2-3 yaşına kadar yutma refleksi kontrol edilemediğinden fluoridsiz diş macunu ve küçük başlı, yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler anne ya da baba tarafından günde iki kez fırçalanmalıdır.

Biberon Çürüğü Nelere Yol Açar?

Biberon çürüğü oluşumuna neden olan mikroplar diş köküne kadar ilerleyebilir. Çürük ilerledikçe kökte yer alan sinirlere ulaşabilir. Bu durumda da bebeklerin dişlerinde ağrılar ve sızılar meydana gelir ve bebeklerin huzursuzlaşmasına, uyku problemleri yaşamasına ve beslenmemesine yol açabilir. Ayrıca diş kökünde oluşan iltihaplanmalar alta yer alan daimi dişlere de zarar verebilir. Daimi dişleri şekil ve renk yönünden etkileyebilir.

Çocuklarda oluşan bu çürükler üst kesici dişlerde madde kaybına yol açabilir. Bu durumda çocuğun konuşmasını, estetik görüntüsünü olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumlarda çocuğu psikolojik olarak etkileyebilir. Bu nedenle çocuklarda oluşan biberon çürükleri için biran önce diş hekimlerine başvurarak çocuğunuzu tedavi ettirmeniz gereklidir.Biberon Çürüğü Nedir?

Biberon Çürüklerinin Tedavisi

Bebeklik döneminde başlayan çürükler tedavi edilmedikleri takdirde dişin sinirlerine doğru ilerler ve ağrı, apse gibi sorunlara yol açar. Aynı zamanda süt dişlerinde oluşan enfeksiyonlar altındaki daimi diş tomurcuklarını da etkiler, daimi dişlerde renk ve şekil bozukluklarına, çapraşıklıklara sebep olurlar.

Her çürükte olduğu gibi biberon çürüğü tedavisinde de ne kadar erken dönemde müdahale edilirse o kadar az işlem ile tedavi mümkün olur. Başlangıç çürüklerinde dolgu yeterli olurken, daha derin çürüklerde dişin sinirlerinin temizlenmesi ve dişin kaplanması gerekebilir. Eğer diş kurtarılamayacak kadar çürümüş ise çekim gerekebilir. Süt dişi çekimlerinden sonra daimi dişlerin çapraşık sürmemesi için rehberlik sağlayacak yer tutucuların yapılması gerekir.

Pedodontide en önemli yaklaşım koruyucu diş hekimliğidir. Henüz bir hastalık oluşmadan bebeğinizin süt dişleri sürmeye başladığında yapacağınız bir diş hekimi ziyareti ile çürüklerden nasıl korunacağınızı öğrenebilir ve çocuğunuzun ileride daimi dişlerinde oluşacak problemlerin de önüne geçebilirsiniz. Sakın süt dişleri nasıl olsa değişecek diye düşünmeyin, sağlıklı daimi dişler, iyi beslenme ve büyüme, düzgün fonasyon ve çocuğun psikolojik sağlığı açısından süt dişleri çok önemlidir!

Biberon Çürüğü Tedavi Edilmezse Neler Olur?

Ebeveynler genelde nasılsa süt dişleri düşecek ve yeni dişleri gelecek düşüncesiyle bebeklerinin ağız ve diş hijyenine gereken önemi vermiyorlar. Ancak biberon çürüklerinin zamanında tedavi edilmemesi;

  • Diş eti enfeksiyonlarına,
  • Enfeksiyonların damaklarda kistleşmesine,
  • Beslenme düzeninin bozulmasına ve gelişim geriliğine,
  • Altta çıkmak üzere bekleyen diş tomurcuklarının zarar görmesine neden olur. Bu sorunlar ne yazık ki çocuğunun ağrılı ve uzun süren diş tedavileri yaşayacağı anlamına gelir.
  • Ayrıca estetik problemlere de yol açacağı için sosyal gelişimi de zarar görür.

Dentium Selçuklu

0332 251 66 66
selcuklu@dentium.com.tr

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2024 Tüm hakları saklıdır.