Diş Çürüğü Nedenleri !

Ekim 18, 2022

diş çürüğü nedenleri

Çürük nedir ?

Diş çürüğü; yaşam tarzımızı, yediğimiz besinleri, dişlerimize ne kadar iyi baktığımıza ve içtiğimiz su ve diş macunundan florür oranı gibi faktörlerden ölçüde etkilenmektedir. Kalıtım da dişlerin çürüğe yatkınlığından rol oynamaktadır.

Diş çürüğü genellikle çocuklarda görülürken, yetişkinler de risk altında olur. Çürük tipleri şunlardır:

  • Koronal çürükler: Çocuklarda ve yetişkinlerde koronal çürükler sık görülmekle birlikte, bu çürükler sıklıkla çiğneme yüzeyinde veya dişler arasında oluşmakta.
  • Kök çürükleri: Bizler yaşlandıkça, dişetlerimiz çekilir ve diş köklerimiz açığa çıkar. Diş köklerini koruyan mine olmadığından dolayı bu alanlar çürüğe çok eğilimlidir.
  • Tekrarlayan çürükler: Mevcut dolgular ve kuronlar çevresinde tekrarlayan çürükler oluşabilmekte. Bunun nedeni, ise bu alanlarda, çürümeye yol açabilecek plak toplanmalara eğilimi olmasıdır.

diş çürüğü nedenleri

Dişin Çürük Olduğunu Nasıl Anlarız ? 

Dişlerinizin çürük olup olmadığını size sadece diş hekiminiz söyleyebilir. Bunun nedeni, çürüklerin göremeyeceğiniz bir yerde gelişmiş olmasıdır. Karbonhidrat ihtiva eden besinler nişasta ve şeker yediğinizde bu karbonhidratlar, plak içindeki bakteriler tarafından yenilerek, dişi yumuşatan asitler üretmektedirler. Zamanla yüzey sağlam görünürken altındaki diş minesi kırılmaya başlamakta. Yüzeyin altındaki mine yeterince zarar görünce, yüzey de etkilenir ve çürük görülmeye başlar.

Çürüğü Nasıl Önleyebiliriz ? 
  • Günde en az iki defa dişlerinizi fırçalayarak ve diş ipi kullanarak, dişlerinizin aralarını ve dişeti çizgisinin altını temizleyiniz
  • Düzenli olarak diş muayenesi yaptırınız. Düzenli bakım, sağlık problemlerinin ortaya çıkmasını ve küçük problemlerin büyümesini engellemektedir
  • Nişastalı veya şekerli besinleri fazla içermeyen dengeli bir beslenme uygulayınız. Bu gıdaları öğün arasında değil, öğünlerle birlikte yiyerek dişlerinizin aside maruz kalma sıklığını azaltınız
  • Diş macunu da dahil olmak üzere florür ihtiva eden diş ürünleri kullanmanız gereklidir.
  • Çocuğunuzun içme suyunda florür olduğundan emin olunuz. Su kaynağında florür yoksa, çocuk doktorunuz veya diş hekiminiz size günlük florür takviyeleri önerebilir.
Diş Çürüğünü Önlemek İçin Rutin Oluşturun !

Günlük ağız bakım alışkanlığınız diş çürüğüne karşı ilk savunma hattınız olacaktır. Plak, ağız sağlığınız için her zaman bir tehdit olduğundan, diş çürüğünü önlemek için dişlerinizi günde iki kez fırçalamanız gerekmektedir. Plak tartara veya diş taşına dönüşmeden önce diş ipi ile dişlerinizin arasını her gün temizleyerek, diş fırçanızın ulaşamayacağı yerlerdeki yiyecek parçacıklarından ve plaktan dişlerinizi korumuş olursunuz. Diş ipi kullanımı ayrıca diş eti hastalığı ve diş çürüğü riskinizi azaltmaktadır. Plak oluşumunu azaltmak ve çürük oluşumunu kontrol altına almak amacıyla kullanabileceğiniz ağız bakım suyunu günlük alışkanlıklarınızın arasına eklemeyi unutmayınız.

diş çürüğü nedenleri
Çürük Diş Belirtileri Nelerdir ? 
  • Herhangi bir neden olmaksızın ortaya çıkan diş ağrısı,
  • Dişlerinizin normalden daha hassas olması,
  • Tatlı, soğuk ve sıcak içecekler içerken veya yiyecekler yerken dişlerde hafif ya da keskin bir ağrı,
  • Dişlerde gözle görülebilen delikler veya çürükler,
  • Dişin herhangi bir yüzeyinde ortaya çıkan kahverengi, siyah veya beyaz boyalanmalar,
  • Herhangi bir yiyecek ısırdığınızda ortaya çıkan ağrı.

 

Dentium Selçuklu

0332 251 66 66
selcuklu@dentium.com.tr

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2024 Tüm hakları saklıdır.