Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş eti çekilmesi, Periodontitis olarak da adlandırılan bir diş eti hastalığıdır. Diş eti çekilmesi, dişleri saran diş eti dokusunun dişi veya diş kökü üzerinden çekilerek, kök yüzeyinin açığa çıkmasıdır. Diş eti çekilmesi sonucunda dişler ve diş eti çizgisi arasında cepler veya boşluklar oluşur. Bu boşluklara, hastalığa neden olabilecek bakteriler kolayca birikebilir.

Diş eti çekilmesi yaygın bir diş problemidir. Diş eti çekilmesi her yaşta insanda gözlenebilir. Çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak genç yaşta çekilmeler de görülebilir. Yaşlanmayla beraber diş eti çekilmesi ihtimali artar. Çoğu insan diş etlerinde çekilme olduğunu fark etmeyebilir, çünkü diş eti çekilmesi yavaş yavaş gerçekleşir. Diş eti çekilmesi farklı nedenlere bağlı olarak oluşabilir. Dişeti çekilmesi tedavi edilmediğinde diş kaybı riski ortaya çıkabilir. Bu durum çok fazla ilerlemeden tedavi edilmelidir.

diş eti çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş eti çekilmesi, bir çok vakada gelişimi, temelinde bakterilerden meydana gelen yapışkan bir film olan plak oluşumu ile başlar. Bu plak tedavi edilmeden bırakılırsa, sonunda periodontite dönüşebilir. Bu yüzden diş eti çekilmesi nedenleri şöyledir;

  • Diş eti çekilmesi çok sert kıllı diş fırçası kullanılırsa ve diş etini ters yönde ve şiddetli bir şekilde fırçalanırsa olur;

Yiyeceklerdeki nişastalar ve şekerler normalde bireyin ağzında bulunan bakterilerle etkileşime girdiğinde dişlerde plak oluşur. Bu yüzden dişler düzenli ve doğru şekilde fırçalanmalıdır.

  • Diş eti çekilmesinde dişlerde şiddetli düzeyde çapraşıklık olur;

Dişler hizalı bir şekilde bir araya gelmediğinde, diş, diş etleri ve kemiğe çok fazla basınç gelerek zamanla diş eti çekilmesine neden olabilir.

  • Diş eti çekilmesi hijyen eksikliğine bağlı yoğun diş taşları ve bakteri plağında olur;

Dişlerde kalan plak diş eti çizgisinin altında sertleşerek diş taşı haline gelebilir. Tartarın (diş taşı) çıkarılması plaklara göre daha zordur ve bakteri ile doludur. Dişlerinizde ne kadar uzun süre plak ve tartar kalırsa, o kadar çok zarar verebilir. Diş taşını diş fırçalayarak ve diş ipi kullanarak temizlemek mümkün değildir. Çıkarmak için profesyonel bir diş temizliğine ihtiyaç duyulur.

  • Diş eti çekilmesi kontrol altına alınamayan şeker hastalığı gibi şiddetli sistematik hastalıklarla olur,
  • Diş eti çekilmesi dişeti hastalıklarının gelişmesine neden olan sigara kullanımında olur;

Tütün kullanıcılarının, dişlerinde çıkarılması zor olan ve diş eti çekilmesine neden olabilecek yapışkan plaklara sahip olma olasılığı daha yüksektir.

  • Diş eti çekilmesi hatalı yapılmış kaplama ve dolgularda olur;

Bunlar diş eti dokusunu ve dişlerinizi yerinde tutan kemiği tahrip eden bakteriyel diş eti enfeksiyonlarıdır. Diş eti hastalığı, diş eti çekilmesinin ana nedenidir.

  • Diş eti çekilmesi genetik yatkınlıktan olur,
  • Diş eti çekilmesi yaşlılıktan olur,
  • Diş eti çekilmesi dişleri sıkmak ya da gıcırdatmaktan olur;

Bazen kendiniz fark etmeseniz bile özellikle stres yaşadığınız dönemlerde dişlerinizi sıkabilirsiniz. Dişlerinizi sıkmak veya gıcırdatmak dişlerinize çok fazla kuvvet uygulayarak diş etlerinin çekilmesine neden olabilir.

  • Diş eti çekilmesi diş eti iltihabı diş etinde ortaya çıkan dejeneratif değişimlerle olur,
  • Diş eti çekilmesi kötü beslenme sonucunda bağışıklık sisteminin zayıflaması ile olur,
  • Diş eti çekilmesi kalp ilaçları, antidepresan ve doğum kontrol hapları gibi ilaçların kullanılması ile olur,
  • Diş eti çekilmesi hamilelik ve menopoz gibi hormonal değişikliklerle olur;

Ergenlik ya da bir kadının yaşamı boyunca hormon seviyelerinde dalgalanmaya neden olan hamilelik, emzirme ve menopoz gibi olaylar diş etlerinin daha hassas olmasına neden olabilir. Bu durumlarda diş eti çekilmesi daha sık gözlenmektedir.

diş eti çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti çekilmesi tedavisi, diş hekimi tarafından etkilenen bölge derinlemesine temizlenerek yapılır. Tedavide öncelikle dişlerin çevresindeki tüm diş taşları özel aletlerle ve ultrasonik cihazlarla temizlenir ve diş yüzeylerine parlatma (polisaj) işlemi yapılır. Derin temizlik sırasında, diş eti çizgisinin altındaki dişlerde ve kök yüzeylerinde oluşan plak ile tartar dikkatlice çıkarılır ve açıkta kalan kök alanı bakterilerin tutunmasını zorlaştırmak için düzgünleştirilir.

İltihabın derecesine göre bazı durumlarda lokal olarak uygulanan anestezi altında diş eti ceplerinin içine ve kök yüzeylerine derin diş eti temizliği işlemi uygulanır. Diş hekiminiz gerekli görürse, kalan zararlı bakterilerden kurtulmak için antibiyotik içeren antibakteriyel gargaralar ise genellikle önermektedir. Diş eti çekilmeniz, fazla kemik kaybı ve çok derin cepler nedeniyle derinlemesine temizlikle tedavi edilemeyecek kadar ciddiyse, diş eti çekilmesinin neden olduğu hasarı onarmak için diş eti ameliyatı gerekebilir.

 

Dentium Selçuklu

0332 251 66 66
selcuklu@dentium.com.tr

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2024 Tüm hakları saklıdır.