Florür tedavisi dişler için koruyucu bir tedavi yöntemidir. Diş minesini güçlendirilir ve dişleri çürüklere karşı korur. Yediğimiz birçok yiyecek içinde ve diş macunlarında genellikle eser miktarlarda florür bulunmakta. Bu miktarlarda yani az alınmasının kişiye hiçbir zararı bulunmaz. Ancak uzmanı tarafından yapılan bir florür tedavisinde en uygun miktarlarda florür kullanılacağından hastaya faydası oldukça yüksek olmaktadır.
Florür Nedir?
Florür temel olarak flor elementinden meydana gelir. Flor, atom numarası 9, atom ağırlığı 19, kokusu ozonu andıran, kahverengimsi sarı renkte, bir elementidir. Florür, nötr haldeki flor atomunun, bir elektron alarak iyon haline geçtiğinde aldığı isime florür denir. Florür iyonu içeren maddelere de bu isim verilir.
Flörür Tedavisi Nedir?
Florür tedavisi dişlerimizin belirli bir miktar florür ile kaplanmasıdır. Florür tedavisi diş minesine yapılan bir kaplama uygulamasıdır. Bazı durumlarda sadece çürük etrafına veya belirli bölgelere yapılırken bazen de tüm ağıza yapılabilir. Florür birçok ağız bakım ürününde kullanılan kimyasal bir katkı maddesidir. Florür, dünyanın yer kabuğunda bulunan ve doğaya dağılmış bir mineraldir. Bazı yiyecekler ve su kaynakları da florür içermektedir. Özellikle su kaynaklarına konulan florür diş sağlığında önemli rol oynar. Bu yüzden Diş Hekimliği tarafından suya flor atılması onaylanmıştır.
Flörür Tedavileri
Florür tedavilerinde birkaç seçenek vardır. Topikal ilaç olan florür ürünleri dişlere uygulanır. Diş hekimi muayenehanesinde yapılan diş macunu ve ağız gargaraları gibi tedavileri içerir. Topikal florür tedavileri, ağızda kısa bir süre kalır. Bu sayede ağızdaki florür seviyelerinin kullanımında yüksek düzeyde kalmasını sağlar. Dişlerinizi korumak için florlanmış içme suyu ve florürlü diş macunu gibi diş bakımı için oluşan kombinasyonlar mutlaka uygulanmalıdır. Yeterli koruma için diş hekimine florür tedavileri yaptırılabilir. Profesyonel florür tedavileri jel, köpük veya cila olarak 3 ana işlemde uygulanabilir. Bu tedavi mutlaka profesyoneller tarafından yapılmalıdır.
Çocuklarda Florür Uygulaması Nasıl Uygulanır?
Dişler ortaya çıkmaya yeni başladığında, florür diş minesini geliştirir, bu yüzden florür tedavisi çocuklara yeteri miktarda verilip uzman kişiler tarafından yapıldığında çocuklar için uygun bir tedavi haline gelir. Florür uygulaması genelde iki şekilde yapılmaktadır. Birincisi florür içeren besinlerin doğru tüketimi, ikincisi ise doğrudan dişlerin üzerine sürülmesinden oluşur. Florürlü diş macunları, özel jeller ve ağız gargarası uygulamaları yapıldığı gibi florür miktarı ayarlanmış sularda birinci uygulamaya örnek gösterilebilir. Çocuklarda özellikle beş yaşından sonra florürlü vernik kaplama ile dişlerin çürükten korunması sağlanır. Halk sağlığı genel müdürlüğü ülkemizde beş yaş üzeri ilköğretim öğrencilerine yılda mutlaka iki kez dişlerin florür vernik ile kaplama uygulamasına devamlılığının sürmesini belirtmektedir. Bu uygulamada ise florür içeren bir jel veya vernik çocukların dişlerine fırça ile sürülerek 30 dakika için de kuruması beklenir. Dişler ortaya çıkmaya yeni başladığında, florür diş minesini geliştirir, böylece diş minesinin çürüklere karşı direnci artar.
Yetişkinlerde Florür Uygulaması Nasıl Uygulanır?
Florür sadece çocuklar için değil yetişkinler içinde uygulanan bir tedavidir. Ayrıca yetişkin bireyler için diş sağlığı oldukça önemlidir. Bu nedenle en azından florürlü diş macunu ve ağız gargarası kullanımı yetişkinlere tavsiye edilir. Günlük rutin haline getirmek oldukça önemlidir. Reçete ile verilen jel dokulu florür tedavileri de bireyler tarafından evde uygulanabilir. Bu konuda yine içme suyunda mevcut florür miktarını artıran uygulamalara yönelik çalışmalar yapılmıştır. Florür tedavisi için diş hekimine başvurmanız halinde, basit bir işlemle dişlere florür tedavisi uygulanabilir.
Florür Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
Florür tedavisi dişlere iki şekilde yardımcı olur. Çocuklar florürü yiyecek veya içecekler aracılığıyla alır, florür kan dolaşımına girer ve gelişmekte olan kalıcı dişlerin bir parçası haline gelir. Florür tükürüğünden bir parça haline gelir ve dişleri dışarıdan güçlendirmeye yardımcı olur. Böylece asitler diş minesine zararı daha az verirken dişlerinizi güçlü tutarak çürükleri ve diş hassasiyetini önlemeye yardımcı olur. Florür, uygun bir şekilde ve uygun dozlarda kullanıldığında güvenli ve etkilidir, ancak diğer her şey gibi fazlası kadar zararlıdır. Florürün aşırı kullanımına bağlı olarak küçük yaşta uzun süre aşırı florüre maruz kalan çocuklarda dental florozist rahatsızlığı olduğu gözlemlenmiştir. Dental florozist rahatsızlığına yakalanan çocukların dişlerinde beyaz çizgiler ve lekelenmeler, diş minesinde kahverengi veya gri renk değişikliği gibi farklılıklar gözlemlenir. Bu rahatsızlığa sebep olan ilk etkenlerden biri çocukların çok fazla florürlü diş macunu yutması Bu nedenle, çocukların diş fırçalama sırasında tükürdüklerinden emin olmak için çocukları diş fırçalarken denetlemek önemlidir. Florür tabletlerin küçük çocuklardan saklanması çocukların güvenliği açısından önemlidir.