Diş Kaybı İçin Alınabilecek Önlemler

Mayıs 26, 2022

Diş Kaybı Nedir ?

Süt dişlerinin dökülmesi normal bir olaydır ama kalıcı dişlerin kaybedilmesi pek de öyle değil. Diş çürümesi, yaralanma ve diş eti hastalığı, bir veya daha fazla dişinizin gevşediği ve en sonunda düştüğü bir süreç olan diş kaybına neden olabilir.

Diş Kaybına Neden Olabilecek 3 Hastalık

  • Yaşlı Yetişkinlerde Diş Kaybına Bağlı Osteoporoz. Osteoporoz vücudunuzdaki herhangi bir kemiği etkileyebilse de, en çok yaşlı erkek ve kadınların kalçalarını, omurgalarını ve bileklerini etkilemekte.
  • Diyabet Diş Kaybı Riskini Artırmakta.
  • Hipertansiyona Bağlı Diş Kaybı Olabiliyor.

Diş Kaybı Nedenleri

  • Dişi çevreleyen kemikte erime olması veya dişin desteğinin azalıp mobilitesinin artması.
  • Diş kaybının en önemli nedeninden biriside ağız ve diş hijyeninin olmamasıdır.
  • Kökte tamamen tedavi edilemeyen granülasyon dokusu veya lezyon olması diş kaybına neden olur.
  • Yanlış veya başarısız tedavi sonucu.

Diş Kaybı Nasıl Önlenebilir ?

Meydana geldiği zaman kişiyi zorlayan diş kaybı istenmedik bir durumdur. Genellikle diş kaybına bağlı olan periodontal hastalık, plak bakterileri dişlerinizi ve diş eti çizginizi bozduğunda ortaya çıkar ve enfeksiyona yol açan boşluklar oluşturmaktadır. Dişler kaybedildiğinde estetik, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarında da azalma olmaktadır.Diş eti hastalığının önlenmesi, diş kaybının önlenmesine de yardımcı olabilmekte. Bu durum ile karşılaşmamak için sigara ve alkol tüketmemek , düzenli ve sağlıklı beslenerek kilo kontrolünü kaybetmemek gibi önlemler alabilirsiniz.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Tek bir dişin kaybı durumunda; kaybolan dişin her iki yanındaki dişler korunaklı bir şekilde, bu diş yerine tek bir implant yerleştirilebilir. Tek diş eksikliğinde komşu iki dişi kesip küçülterek oraya üçlü bir kuron köprü protez yapmak en son düşünülmesi gereken bir tedavi şekillerinden birisidir. Bir tedavi yöntemi yöntemi seçilirken, seçimde tedavi süresi ve prosedürün zorluğu düşünülmemeli, birey için en uygun ve en iyi uzun dönem başarısı sağlayacak tedavi seçilmesi gerekir. Dişlerin kesilmesi ileride bu dişlerde hassasiyete, pulpa nekrozuna ve neticede kanal tedavisine ve ileriki safhada kaplama altı çürüklere sebep olabilmekte.

Kaybedilen dişlerin yerine tedavi amacıyla yerleştirilen, bir süre sonra kemik dokusuyla kaynaşmış olan , doğal bir diş gibi iş görebilen, çoğunlukla titanyumdan oluşan vidalardır. Genellikle ilerleyen yaşa bağlı kemik kaybı, diş çürüğü veya zamanla oluşan aşınmalara bağlı diş kayıplarında çene kemiğine uygulanarak kaybedilen dişin kök vazifesini görmektedirler. Sonrasında implantların üzerine çiğneme fonksiyonunu yerine getirebilecek dişler uygulanmaktadır.

1. Diş implantları

Diş implantları en yaygın diş değiştirme yöntemlerinden birisidir. Diş implantları, gerçek bir diş gibi görünen ve hissettiren çok güvenilir bir diş değiştirme türündendir. Diş implantları, farklı alanlarda tek bir diş veya birden fazla dişin değiştirilmesi gerekiyorsa kalıcı bir çözüm sunmaktadır. Dikkat edilirse, diş implantları size bir ömür boyu dayanıklıdır. Diş implantı size zor bir operasyon gibi gelebilir ama kliniğimizde bir günde implant ve üstüne diş ile aynı günde ağrısız, acısız tedavi olmanız mümkündür.

2. İmplant destekli köprü

İmplant destekli köprü, arka arkaya birden fazla eksik diş için ideal bir çözüm olmuştur. Her dişin bir diş implantı ile değiştirilmesi süreci çok uzun ve gereksiz olabiliyor. İmplant destekli bir köprü ile sadece iki uçtaki dişler implantlarla yerine sabitlenmektedir. İki ucun ortasındaki dişler herhangi bir vidalama yapılmadan yerinde tutulmaktadır.

3. Diş destekli köprü

Diş destekli bir köprü, dişlerinize iki implant yerleştirmek yerine, bir köprünün yerleştirilmesini desteklemek için mevcut dişlerinizi kullanılmaktadır. Eksik olan dişlerin yanına kuron yerleştirilir ve yerine yapıştırılmaktadır.

Dentium Selçuklu

0332 251 66 66
selcuklu@dentium.com.tr

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2024 Tüm hakları saklıdır.