Estetik Dolgu nedir?
Estetik dolgu son derece doğal bir görünüm sunan dolgu çeşitlerinden birisidir. Kompozit dolgu olarak da adlandırılan bu dolgu işleminde dolgu malzemesi hastanın kendi diş rengine göre ayarlanmakta. Dolayısıyla dolgunun doğal diş minesinden ayırt edilmesi mümkün değil. Dolgu renginin tamamen kişinin kendi diş rengine göre ayarlanması ve aynı zamanda dolgu sınırlarının da belli olmaması bu uygulamanın estetik bir görünüm sergilemesini beraberinde getirmekte. Bir anlamda bu dolgunun dışarıdan çıplak gözle anlaşılmasının mümkün olmadığını söylenebilir.
Haliyle son derece doğal ve güzel bir gülüşe sahip olmak da mümkün hale gelmekte. Estetik kaygılar nedeniyle dolgu yaptırmaya sıcak bakmayanlar da bu işlemden rahatlıkla faydalanabilinir. Bu sayede dişin fonksiyonel bir şekilde kullanılması sağlanmakta. Estetik dolguların kullanım ömrü veya işlem süresi gibi sık sık merak edilen konulara da değineceğiz. Ancak öncesinde bu işlemin nasıl yapıldığını aktarıcaz.
Estetik Dolgu Nasıl Yapılır ?
Gayet basit bir işlem olan estetik dolgu uygulaması yalnızca tek bir seansta gerçekleştiriliyor. İşleme başlanmadan önce lokal anestezi ile bölgenin uyuşturulması sağlanmakta. Çürük olan diş ya da dişler temizlenmekte. Sonrasında kavite dolgu maddesinin dişe daha iyi yapışmasını sağlamak adına şekillendirilmesi sağlanmakta. Dolgu maddesinin dişe daha iyi tutunmasını sağlamak için bizotaj uygulaması gerçekleştirmekte. Böylelikle materyal diş dokusuna çok daha iyi bağlanmakta.
Diş minesindeki yüzeyin pürüzsüz bir hale getirilmesinin ardından diş yüzeyine dolgu materyalinin bağlanmasını sağlayan bonding uygulaması yapılmakta. Dolgu malzemesi uygun olan renkte ve kıvamda hazırlanarak açılan diş boşluğuna yerleştiriliyor.
Dolgunun ideal sertliğe ulaşması için her defasında ışınlanması gerekmekte. Dolguda fazla yükseklik veya çıkıntı varsa düzeltilir. Sonrasında pürüzsüz hale gelmesi sağlanmaktadır. Dişlerin cilalanması ile birlikte işlem tamamlanır.
Kompozit Dolgu (Bonding) Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kompozit dolgular diş ile aynı renge sahip olduğu için halk arasında beyaz dolgu olarak adlandırılmakta Çiğneme basıncına dayanıklı olan arka dişlere de başarılı bir şekilde uygulanmakta. Dolgu uygulaması, günümüzde en sık kullanılan koruyucu diş tedavilerinden birisidir. Bu yöntem ağızdaki diş kayıplarını azaltmaktadır. Diş rengi ve şekli değiştirilmek istenildiğinde bu yöntem uygulanmakta.
Tedavi 1 günde tek seansta bitebilir. Tedavi öncesi renk skalası ile diş rengi tespit edilmektedir. Diş rengine uygun Kompozit reçinesi hazırlanmakta. Böylece dolgunun daha doğal ve estetik görülmesi sağlanmakta. Tedavi öncesi hastanın ağız ve diş sağlığı kontrol edilmektedir. Diş çürükleri var ise temizlenir. Diş oyuğuna uygun zemin ayarlanılır. Dişe maddenin tutunabilmesi için bir miktar asit uygulaması yapılmıştır. Diş rengine uygun hazırlanan Kompozit malzeme istenilen dişe uygulanmaktadır. Maddeye uygun şekil verildikten sonra dolgunun sertleşmesi için ışık kaynağı tutulmakta. Diş yüksekliğine karşı ağız kapanma problemleri giderilmekte.
Neden Estetik Dolgu Tercih Edilmelidir?
Bireylerin çoğu gülüş tasarımı ve dolgu işlemlerini estetik kaygılar çerçevesinde tercih edilmektedir. Aynı zamanda diş sağlığı için de gerekli olan dolgular hem estetik bir görünüm kazandırıyor hem de kişilere özgüven katmaktadır.
Son dönemlerde dolgu çeşitleri arasında en çok tercih edilen dolgu türü olan kompozit dolgu, görünüm açısından bireylere istedikleri görünümü sağlamayı mümkün kılmakta. Daha doğal bir görünümün yanı sıra çokça tercih edilen bu yöntem dışarıdan bakıldığında anlaşılmıyor ve gerçek dişten ayırt edilememekte.
Estetik Dolgu Dayanıklı Mıdır ?
Estetik dolgu ile ilgili merak edilen bir diğer konu ise estetik dolgunun dayanıklı olup olmaması. Estetik dolgular son derece dayanıklı dolgular olsalar da 5-7 yılda yenilenmeleri gerekmekte. Özellikle ısırma işleminin gerçekleştiği ön dişlere uygulanan dolgular, ön dişlere uygulanan baskı, basınç, çiğneme ve koparma işlemlerinden oldukça etkilenen bir konumda olur. Bu sebeple bu işlemler gerçekleştirilirken dikkat edilmesi gerekir. Aynı zamanda dolgu yapıldıktan sonra ağız sağlığını ihmal etmemek ve düzenli olarak yerine getirmek dolgu ömrünü uzatabilmekte.
Yakın geçmişte metal dolgular çok daha fazla tercih edilse de günümüzde estetik dolgular daha dayanıklı formları ile karşımıza sıkça çıkmaktadır. Bu dolguların anlaşılması da zor olduğundan dayanıklılık özelliği ile birleştiğinde en çok tercih edilen dolgu türü haline gelir. Dolgu yapıldıktan sonra ağız ve diş sağlığına dikkat edilmemesi durumunda dolgular ciddi zarar görmekte. Bu sebeple işlemlerden sonra da ağız bakımına önem verilmeli ve dolgu olan dişlerde dolgulara zarar verecek eylemlerden uzak durulması gerekir.