Yirmilik Diş Çekimi & İyileşme Süreci

Mayıs 24, 2022

Yirmilik Diş Çekimi

Yirmilik Diş Nedir ?

Yirmilik dişler, ağzınızın en arkasında yer alan üçüncü azı dişleri diye bilinir. Üst ve alt çenelerin her iki yanında yer alan bu dişlerden toplam 4 tane bulunur. Aynı zamanda ise ağızda çıkan son kalıcı dişlerdir.Diş gelişimi, bebeklikte 6 ay ile 3 yaş arasında tamamlanan altta 10, üstte 10 olmak üzere toplamda 20 adet olan süt dişleri ile başlamaktadır. Ardından 9-10 yaşlarından itibaren süt dişleri yavaş yavaş dökülerek daha sonra yerini yetişkin dişlerine bırakır. Toplamda 32 tane olması gereken yetişkin dişlerinin (ana dişler) 28 tanesi çocukluk ve erken ergenlik döneminde dişler tamamlanmış olur.

Kalan 4 adet büyük azı dişi ise alt ve üst çenede en arka kısımda yer alan dişler de yirmilik dişlerdir. Toplamda 4 adet olan bu dişler genellikle 17-25 yaş aralığında çıkmaktadır. Eğer bu yaş aralığında çıkmazsa bile bu, dişlerin olmadığı anlamına gelmemekte. Çoğu zaman gömülü kalmaları nedeniyle kişide ağrıya neden olmaması halinde yirmilik dişler fark edilemeyebiliyor.

Yirmilik dişlerin gömülü kalma nedenleri nelerdir ?

Yirmilik dişlerin gömülü kalmaları ile ilgili ortaya atılmış birçok teori bulunur. Genetik olarak anneden gelen küçük çene yapısı ile babadan gelen büyük diş yapısı sonucundaki uyumsuzluklar, beslenme alışkanlıkları, süt dişlerinin erken kayıpları, çenede enfeksiyon, kist gibi patolojik oluşumların varlığı gibi birkaç etkenin 20 yaş dişlerinin gömük kalmasına da neden olduğu düşünülmekte.Yine rafine ve yumuşak besinlerle beslenme sonucunda çene gelişiminin giderek daha sınırlı olması, yirmi yaş dişlerinin gömülü kalmasına dair bir neden olarak düşünülüyor.Düzgün bir şekilde çıkan yirmilik dişler genellikle hiçbir soruna neden olmamakta. Fakat gömülü olan ve düzgün bir şekilde hizalanmayan yirmilik dişler, bir takım problemleri beraberinde getirebiliyor.

Yirmilik Diş Tedavisi

Yirmilik Diş Çekilmeli Mi ?

Çıkıp yerleşebileceği yeterli alanları olmadığından yirmi yaş dişi çıkarmak çoğu kişi için süreç ağrılı ve uzun olarak geçmekte. Çoğu yirmi yaş dişi tam olarak çıkamaz ve gömülü ya da yarı gömülü kalabiliyor. Bunun sonucunda çevrelerindeki yumuşak dokuda oluşan gıda birikiminden dolayı enfeksiyona yatkın bir özellik taşımaktadırlar. Tamamen çıkan yirmilik dişler çenenin en gerisinde konumlandıklarından dolayı yeterli bir şekilde temizlenemezler ve kolaylıkla çürüyebiliyorlar. Bunun sonucunda yirmilik yaş dişlerinin çoğunlukla çektirilmesi gerekmektedir.

Diş Çekimi Sonrası Süreç :
  • Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Şişlik

Yirmilik diş çekiminde sonra dişlerin bulunduğu bölgelerde şişlikler meydana gelmesi normal karşılanacak bir durumdur. Bu şişliklerin küçültmek için yirmilik dişlerin oluğu yerlere buz kompresi uygulanabilir.Yirmilik dişlerinin çekimi öncesinde o bölgede enfeksiyon oluşmuşsa bu yerine ılık ve nemli bir kompres yapılabilir .Eğer uzun süreli veya şiddetli ağrı, şişme, kanama veya ateşiniz varsa diş hekiminizi aramanız gereklidir.

  • Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Kanama

Tüm dişler çekildikten sonra kanama oluşması normal bir durumdur. Bu durum yirmi yaş dişleri içinde geçerli bir durumdur. Diş çekimi sonrasında o bölgeye yerleştirilen gazlı bezi uzman hekiminizin size söylediği zamandan önce atmamanız gerek. Kanamanın o süre zarfı boyunca durmadıysa biraz daha o bölgeye baskı uygulamanız gerek. Ayrıca bölgeye ıslak çay poşetine koyarsanız, çayın içerisinde yer alan tannik asit damarların daralmasına ve kanamanın durmasına da yardımcı olabilir.

  • Ağız Bakımı

Kan pıhtısını yerinden oynatmamak için ağzınızı güçlü şekilde çalkalamamanız gerek.Ameliyattan sonra ilk iki saat boyunca yemek yemeyi ve bir şeyler içmeyi sınırlandırın ve günün geri kalanında dinlenmeniz gerek.Ayrıca birkaç gün boyunca hem sıkı egzersiz yapmaktan hem de sigara içmekten veya ameliyat günü ya da kanama sürdüğü müddetçe aşırı derecede tükürmekten kaçınmanız gerek. 12 saat sonra, tuzlu su veya sulandırılmış ağız gargarası ile ağzınızı çok hafifçe çalkalanabilir. Ameliyat gecesi dişlerinizi dikkatlice fırçalayın ancak ameliyatlı bölgeden mümkün olduğunca uzak durmanız önemli.

Dentium Selçuklu

0332 251 66 66
selcuklu@dentium.com.tr

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2024 Tüm hakları saklıdır.