Çene Botoksu

Şubat 22, 2022

Botoks İğnesi

 

Çene Botoksu Nedir?

Çene botoksu uygulaması her ne kadar üst yüz bölgesine uygulansada çene bölgesinde de etkin Bir şekilde kullanılmaktadır.Çene bölgesinde kullanılmasının en önemli sebebi ise çiğneme kaslarının gücünü zayıflatmaktır. Çünkü özellikle diş gıcırdatma veya diş sıkma problemi yaşayan kişiler gündüzleri istemsiz bir şekilde ya da gece uykularında çene kaslarını sıkar veya gıcırdatırlar.

Uyanıkken yada uykudayken istemsiz olarak diş sıkma ve dişleri gıcırdatma için kullanılan, fiziksel ağrılı ve şiddetli diş problemlerine yol açabilen bruksizm hastalığında genellikle botoks tedavisi kullanılmaktadır. Kronik diş gıcırdatma rahatsızlığı baş ağrısına, kulak ağrısına, yüz ağrısına ve hatta migrene neden olabilmekte. Bruksizmden kaynaklanan diş hastalıklarının arasında diş minesinin kaybı, diş hassasiyetinin artması ve dişlerin düzleşmesi yada ufalanması yer almakta. Uyku esnasında dişlerini sıkıp gıcırdatan bruksizm hastaları genellikle çenede oluşan ağrı ile uyanırlar.

Çene botoksu tedavisi çene bölgesindeki çiğneme kaslarının gücünü zayıflatarak çene bölgesinde oluşan ağrıyı aza indirir veya önlerler. Aynı zamanda diş ve çene ekleminde hasarların oluşmasını da engellemekte.

Çene Botoksu Neden Yapılır?

Çene kasının (Masseter Kası) anormal bir şekilde büyümesi görsel açıdan rahatsızlık verebilir. Çünkü böyle bir durumda çene kısmı yanlara doğru olacak şekilde genişler ve sonrasında yüzün şekli kareye benzer bir görünüm kazanır. Bu durum bilhassa kadınlar için problem oluşturmakta. Bunun yanında masseter kasının anormal derecede büyümesi bruksizm hastalığına neden olabilmekte. Bu hastalık uykuda veya gündelik yaşantıda hem şiddetli ağrılara yol açan hem de dişlerde hasar bırakabilen istemsiz diş gıcırdatma ve diş sıkma gibi problemlere de davetiye çıkarmakta. Çene botoksu, bu tip problemleri ortadan kaldırmak için ortaya çıkan bir tedavi yöntemidir.

Çene Botoksu Nasıl Yapılır?

Diş sıkma botoksu olarak da anılan bu tedavi de çiğneme fonksiyonunu yerine getirilen masseter kasına çok ince botoks iğneleri yardımı ile botox enjekte edilmektedir. Diş sıkma botoksu işleminde yapılan noktalar ve enjekte edilen botoks miktarı önem teşkil etmekte. Zira bruksizm yapılan botoks işlemi sonrasında çiğneme fonksiyonundan da sorumlu olan masseter kasında çiğnemeye veya konuşmaya ait problemler oluşmaz. Azar azar dozlarda botulinum toksini direkt olarak masseter kasına enjekte edilerek, kas, dişlerin istemsiz gıcırdatılmasını ve çenenin sıkılmasını durduracak kadar zayıflatılmış olur.

Botox bu kasları etkin bir şekilde zayıflatması ile beraber yemek yeme, çiğneme veya konuşma gibi fonksiyonların çalışmasını etkilememektedir. Çoğu hastada, çene botoksu tedavisinden iki hafta sonra diş sıkmaya bağlı problemlerin azaldığı veya düzeldiği görülmektedir. Bruksizm hastalığın tedavisinde botox dozu toplam 40-60 ünite aralığında olmaktadır. Her bir çeneye 20 ila 30 ünite arasında botox diş hekiminin belirlediği özel noktalara uygulanmaktadır. Yapılan botoxun etkisi genellikle 6 ay kadardır.

Dentium Selçuklu

0332 251 66 66
selcuklu@dentium.com.tr

Çalışma Saatlerimiz

Yasal Uyarı

Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amacıyla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Dentium Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği © 2024 Tüm hakları saklıdır.